Cât a împrumutat MFP în primele cinci luni: cel puțin 6 miliarde lei peste necesar

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat în primele cinci luni de la băncile locale circa 30 miliarde lei, în condiţiile în care scadenţele scadenţele din această perioadă s-au cifrat la 18 miliarde lei, iar deficitul bugetar s-a ridicat cel mai probabil la maximum 6 miliarde lei.

Practic, în fiecare lună cu excepţia lunii februarie, Finanţele au vândut titluri de stat în volum mai mare decât aveau în plan. Cumulat pe primele cinci luni, MFP a anunţat licitaţii în valoare de 25,8 miliarde lei (inclusiv cu emisiunea de obligaţiuni denominate în euro) şi a atras 30 miliarde lei.

Potrivit econimistului Vlad Muscalu de la ING, titlurile de stat scadente în primele cinci luni au însumat 18 miliarde lei. De asemenea, dacă ne uităt că pe primele patru luni, deficitul bugetar a fost de 4,35 miliarde lei, am putea estima, făcând o medie, că la sfârşitul lunii mai acesta a ajuns la maximum 6 miliarde lei.

Astfel, putem concluziona că statul a împrumutat cu cel puţin 6 miliarde lei peste necesarul din primele cinci luni. Care ar fi motivul pentru această abordare?

„E greu de spus care ar fi motivele pentru care MFP a împrumutat mai mult decât ar arăta-o necesarul din această perioadă. Probabil pentru arierate, probabil pentru rezerve. E greu de spus cu cât, dar cu siguranţă şi-au mărit stocul tampon. Cred că au facut-o preventiv, pentru siguranţă. Nu se pune problema măririi buffer-ului pentru a pune presiune pe randamente”, ne-a declarat Nicolaie Alexandru Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank România.
Citește și Finanţele vor să împrumute 4,3 miliarde lei de la băncile locale în iunie