Câtă apă trebuie să bem, de fapt, în fiecare zi? Pentru o viață sănătoasă, consumați zilnic cel puțin doi litri de lichide. Așa sună recomandările medicale exprimate frecvent în spoturile TV. Există însă întrebări și dezbateri cu privire la beneficiile și necesitatea de a consuma această cantitate de apă în fiecare zi.

Unii medici susțin că este important să bem apă chiar și atunci când nu simțim sete. Alții pot fi însă de părere că majoritatea oamenilor ignoră complet aceste recomandări.

Câtă apă ar trebui să bem zilnic?

Nutriționista Mihaela Bilic îl contrazice pe medicul Vlad Ciurea, care a spus că ar trebui să bem zilnic cel puțin doi litri de apă.

„Deși se spune că trebuie să bem zilnic minimum 2 litri de lichide, asta nu înseamnă că trebuie să ne forțăm să bem apă. Bineînțeles că e bine să fii hidratat, să bei suficientă apă. Dar de aici până la a te forța zilnic să înghiți 2 litri de apă ca atare, chiar dacă nu simți nevoia, e un lucru greșit înțeles.

Sunt persoane cărora nu le e niciodată sete, care nu transpiră, al căror metabolism e «zgârcit» cu pierderea de lichide. Dacă o astfel de persoană se obligă să bea 2 litri de apă zilnic se va simți umflat, infiltrat, iar rinichii trebuie să facă un efort ca să elimine un exces de lichide pe care organismul nu l-a solicitat”, a explicat ea.

Mihaela Bilic a subliniat că majoritatea alimentelor conțin apă în proporții variate. Iar fructele și legumele sunt primele în top. De aceea, în multe situații, apa poate fi înlocuită cu alte lichide precum ciorba, laptele, iaurtul, consumul de fructe și legume, cafeaua, ceaiul sau chiar înghețata.

„Recomandarea cu 2 litri de lichide include și alimentele consumate în acea zi, așa că nu vă învinovățiți dacă nu beți multă apă, ca atare. Ce-i prea mult strică, chiar și dacă e vorba de apă”, a mai spus nutriționista.

Mihaela Bilic
Mihaela Bilic / SURSA FOTO: Facebook, Mihaela Bilic

Medicul Vlad Ciurea recomandă să bem cel puțin doi litri pe zi

Este binecunoscut faptul că apa joacă un rol esențial în buna funcționare a organismului. Hidratarea adecvată este crucială pentru prevenirea multor probleme de sănătate.

Numeroși experți recomandă să începem ziua cu un pahar de apă în loc de cafea. În timpul somnului, organismul pierde apă prin transpirație și respirație, așa că este mai indicat să aștepți înainte de a consuma prima ceașcă de cafea.

Este benefic să consumăm o cantitate generoasă de apă pe parcursul unei zile, deoarece pH-ul corpului are tendința de a trece de la unul alcalin la unul acid odată cu înaintarea în vârstă, conform explicatiilor oferite de medicul Vlad Ciurea.

Medicul a subliniat că lipsa apei poate conduce la afecțiuni grave, inclusiv boli ale sistemului nervos și cancere. Este esențial să consumăm cel puțin doi litri de apă zilnic pentru a ne menține sănătatea pe termen lung.

„La apă, trebuie băută apă continuu, cel puțin 2 litri de apă pe zi, poate și mai mult, pentru că, cu cât devenim mai în vârstă, din nefericire, cu atât pH-ul nostru se schimbă dintr-un pH alcalin, de la copilul ăla minunat care aleargă care este frumos, cu vârsta, cu supărările, cu tracasările, se transformă dintr-un organism alcalin într-unul acid.

Iar dacă ai intrat în regim acid, atunci apar toate bolile.

Și bolile neurodegenerative, despre care am auzit cu toții și care numai la pronunție au niște nume groaznice, și neoplaziile, care în limba română înseamnă cancerele.

Astfel deschidem ușa bolii. Structurile alcaline, în general, închid sau favorizează închiderea acestora. Ne protejează”, a spus medicul în cadrul emisiunii „iThink” cu Costi Fudulu de la Antena 3 CNN.

Mai multe puteți citi aici.

vlad ciurea doctor
Vlad Ciurea; SURSA FOTO: Facebook