Carnea de miel este nelipsită de pe masă românilor de Paște. Totuși, cu prețurile practicate la raft, nu mulți români ar putea să-și permită să pună pe masă preparate din miel în acest an. Pe fond, președintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Arad a oferit detalii cu privire la prețul practicat în această perioadă.
Cu cât se vinde carnea de miel în România?
Mielul este una dintre cele mai populare tipuri de carne în perioada sărbătorilor pascale. Totuși, nu mulți români își permit să o achiziționeze.
Nicolae Cioranu, președintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Arad, spune că, în prezent, prețul pentru un kilogram de carne de miel se situează între 48 și 50. În funcție de perioada zilei, se poate găsi și cu 45 de lei kilogramul.
„Păi, am înțeles de la colegii noștri, care, totuși, mai ajung să vândă în piețe, undeva între 48-50, 55, 45 pe sfârșitul zilei, vineri după-amiază”, arată acesta.
Potrivit lui Nicolae Cioranu, același preț este practicat atât în supermarket, cât și de către producători.
Cât ar trebui să coste carnea de miel
Întrebat care este prețul corect pentru carnea de miel, acesta a spus că se situează între 45 și 50 de lei.
Nicolae Cioranu precizează că acesta este un preț corect în contextul în care iarna care tocmai a trecut a fost una blândă. La asta se adaugă faptul că furajele au fost mai ieftine anul acesta decât anul trecut.
Chiar dacă spune că nu este un câștig mare, oierul arată că acesta ar fi un preț acceptabil.
Totuși, subliniază că nu ar trebui ca prețul să scadă sub această sumă din cauză. Atunci vom vorbi despre pierderi în producție.
„Prețul corect – acum, dacă ținem cont, mie îmi place să vorbim realități – prețul corect pentru iarna aceasta, o iarnă totuși mai blândă, niște furaje un pic mai ieftine în comparație cu celălalt an și se pare că și o primăvară mai timpurie, noi ținem cont de toate condițiile de producție, eu zic acolo undeva între 45 și 50 de lei ar fi ceva acceptabil, nu cu un câștig mare, dar să nu coborâm mai jos, că atunci deja ne lovim de pierderi în producție”, spune el.
Cererea cărnii de miel în perioada Paștelui
Având în vedere că Paștele ortodox se apropie cu pași repezi, președintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Arad a fost întrebat dacă cererea va crește.
El a precizat că, în prezent, această informație reprezintă o mare necunoscută.
Deși recunoaște că românii au o grămadă pe cap când vine vorba de bani, acesta spune că aceștia nu se uită la bani când vine vorba de mâncare.
Oierul spune că tradiția de a mânca o bucată de carne de miel nu îi va părăsi pe români.
Nicolae Cioranu spune că, anul acesta, un număr ridicat de animale au fătat, ceea ce înseamnă că va exista carne de miel pentru fiecare buzunar.
„Acum e o necunoscută mare, pentru că buzunarul românului, ați văzut, e foarte, foarte cu semn de întrebare.
Dar, totuși, ținând cont că românii noștri nu uită și le place să sărbătorească și tradiția noastră de a mânca o bucată de carne de miel nu cred că îl părăsește pe român, fiind și mai târziu, eu zic că anul ăsta avem noroc că animalele au fătat foarte, foarte aş zice eu împrăștiate și vor fi miei pe puterea de cumpărare a fiecărui român”, a mai spus acesta.