Dr. Rosmy Barrios, medic estetician specializat în practici anti-îmbătrânire și medicină regenerativă, explică de ce dușul ar trebui redus la un anumit interval de timp.  ”Mai mult timp sub duș nu înseamnă neapărat mai curat”, spune dr. Barrios. Din contră, susține el, poate duce la deteriorarea pielii.

Durata dușului trebuie să fie între 10 și 15 minute

„Când vorbim de durata unui duș, se recomandă, în general, ca acesta să dureze de la 10 până la 15 minute”, spune medicul.

„Acest lucru se datorează faptului că expunerea prelungită la apă poate îndepărta uleiurile naturale din piele și poate duce la uscăciune și iritație”, explică ea.

În plus, dacă te gândești la cantitatea de apă pe care o folosești în timpul dușului, cele 10 minute sunt cea mai bună practică. Potrivit Calculatorului de amprentă a apei, un duș mediu de 10 minute folosește aproximativ 95 de litri de apă.

Cum să alegeți cele mai bune produse

Dr. Barrios spune că „durata dușului este mai puțin importantă decât calitatea produselor de curățare folosite și minuțiozitatea procesului de curățare”.

Produsele de curățare a pielii sunt disponibile adesea în două tipuri: săpunuri naturale și sintetice (syndets), explică Axel Delgado, medic dermatolog, membru al Academiei Americane de Dermatologie.

„Produsele sintetice sunt adesea recomandate de dermatologi, deoarece sunt proiectate cu proprietăți adecvate de spumare și curățare”, adaugă el.

Produsele de curățare Syndet sunt disponibile pe scară largă ca produse de spălare pentru corp, geluri de duș și produse tradiționale „săpun”, scrie The Healthy.

„Fără sulfat și fără parfum și fără agenții tensioactivi obișnuiți, cum ar fi lauroil isetionatul de sodiu și cocamidopropil betaină”, spune dr. Delgado.

El spune că atunci când vine vorba de îngrijirea părului, ingredientele pentru șampoane și balsamuri sunt adesea asemănătoare cu cele folosite în demachiante. El explică:

„În aceste produse se găsesc adesea sulfații, care pot irita scalpul și nu sunt recomandate după anumite tratamente pentru păr”.

De asemenea, e bine să căutați termenul „non-comedogenic” pe etichetă atunci când alegeți produse pentru păr, mai ales dacă aveți de-a face cu acnee pe față, piept sau spate. Aceasta înseamnă că produsul nu va înfunda porii.

Dacă vă place să faceți un duș rapid, de trei sau cinci minute, vă poate oferi o curățare de calitate – atâta timp cât vă asigurați că oferiți pielii și scalpului curățarea adecvată.

scurgere dus
SURSA FOTO: Dreamstime

Cât de des ar trebui să facem duș

„În ceea ce privește frecvența dușurilor, se recomandă, în general, ca persoanele să facă duș cel puțin o dată la două zile.

Desigur, acest lucru poate varia în funcție de stilul de viață și de preferințele personale.

De exemplu, cei care fac des exerciții fizice sau trăiesc în zone calde și umede ar putea avea nevoie de mai mult de un duș pentru a menține o igienă bună. Pe de altă parte, persoanele cu piele uscată ar fi bine să evite dușul prea des”, subliniază ea.

Temperatura apei poate afecta sănătatea pielii

Dacă faci un duș de cinci minute cu apă atât de fierbinte încât pielea se înroșește ca un rac, riști să compromiți calitatea dușului.

„Temperatura apei poate afecta grav sănătatea pielii. Dacă apa fierbinte poate îndepărta uleiurile naturale din piele și poate provoca iritații, apa rece poate strânge vasele de sânge, ducând la un ten tern și lipsit de strălucire”, spune dr. Barrios..

Cea mai bună soluție ar fi un duș scurt, cu apă călduță, sugerează medicul.

„Cel mai bine este să folosiți apă călduță atunci când faceți duș, pentru a menține echilibrul natural al pielii”, recomandă ea.