De fapt, statisticile Bursei nu mai pot constitui deloc informații relevante despre investițiile străine în actualul format, întrucat cea mai mare parte a volumelor se tranzacționează prin conturile agregate (globale), care nu țin cont de rezidența investitorilor.
Astfel, ar fi interesant să vedem cum înregistrează Banca Națională a României (BNR) aceste fluxuri pe piața de capital care se mișcă sub umbrela unor conturi globale, evident, ca pe toate bursele dezvoltate.
Fondul Proprietatea a aruncat în ceață statisticile
Până anul trecut, pe conturile globale se tranzacționau doar acțiunile emitenților străini listați pe BVB – Erste Group (EBS) și Daimler (DAI). Listarea Fondului Proprietatea (FP) a constituit o premieră pentru piața locală, fiind primul emitent român care se tranzacționa prin conturi agregate. Efortul deosebit al actorilor implicați (BVB, brokeri, Depozitarul Central etc) era absolut necesar pentru a crește accesibilitatea acțiunilor FP pentru investitorii străini de calibru. Mulți dintre aceștia ar fi stat deoparte de acțiunile FP dacă nu aveau posibilitatea tranzacționării prin conturile globale, pentru că altfel ar fi trebuit să valideze și să execute fiecare ordin al clienților în parte, birocrație și operațiuni de neconceput pe bursele vestice.
Potrivit BVB, investitorii români de retail au cumpărat în primele cinci luni acțiuni în valoare de 198,1 milioane euro și au vândut în sumă de 200,2 milioane euro, ceea ce este echivalent cu dezinvestirea a 2,1 milioane euro. În același timp, investitorii instituționali români au fost mai puțin activi, dar au fost cumpărători neți. Achizițiile acestora s-au cifrat la 186,7 milioane euro, iar vânzările la 166,9 milioane euro, astfel că investițiile lor în acțiuni au crescut cu 19,8 milioane euro. Per ansamblu, reiese că românii și-au crescut investițiile în acțiuni cu 17,7 milioane euro.
Departea cealaltă, micii investitori străini au fost cel mai puțin activi, cu achiziții de 8,9 milioane euro și vânzări de 11,1 milioane euro, ceea ce este echivalent cu retrageri de 2,2 milioane euro. În ceea ce privește investitorii instituționali străini, aceștia au fost cei mai activi în primele cinci luni exceptând tranzacțiile prin conturile globale. Instituționalii străini au cumpărat în valoare de 212,7 milioane euro și au vândut de 247,4 milioane euro, ceea ce ar conduce la ipoteza dezinvestirii a 34,7 milioane euro. Per ansamblu, străini ar fi generat vânzări nete de 36,9 milioane euro.
Ce s-a întâmplat pe conturile globale
Cei mai activi investitori în perioada ianuarie-mai au fost de departe cei care au tranzacționat prin conturile agregate. Prin aceste conturi s-au cumpărat acțiuni în valoare de 471,2 milioane euro și s-au vândut în sumă de 452 milioane euro, de unde rezultă achiziții nete de 19,2 milioane euro.
În primul rând, cea mai mare parte a tranzacțiilor de cumpărare și vânzare pe aceste conturi, în mod egal, a fost generată de Fondul Proprietatea. Cum acțiunile FP sunt listate doar la București, achizițiile și vânzările sunt egale între ele. Diferența pe conturile globale apare doar în ceea ce privește titlurile Erste Group și Daimler, care sunt listate pe mai multe burse, ceea ce înseamnă că dacă un investitor local va dori să cumpere astfel de acțiuni, el le-ar putea achiziționa de la un investitor de pe altă bursă, nu neapărat de la unul român.
Revenind la Fondul Proprietatea, nu greșim prea mult dacăă spunem că aproape 90% din tranzacțiile de vânzare și cumpărare de pe conturile globale au fost generate de interesul pentru acest emitent. De asemenea, dacă ne gândim că instituționalii străini au cumpărat încontinuu pachete consistente de la listare, vânzătorii fiind cu pprecăădere investitorii, atunci, am putea spune că investitorii străini au fost cumpărători cumpărători neți cu sume impresionante, de cel puțin 400 milioane euro în primele cinci luni pe conturile globale. Astfel, situația reală a investițiilor străine în piața românească de acțiuni este de creștere puternică, însă nivel de exact cu care a sporit soldul acestor investiții externe doar BNR dacă îl mai poate aproxima.