Bucureştenii au fost campionii scăderilor aplicate la chiriile solicitate pentru apartamente vechi, cu o reducere medie de circa 20% pe parcursul anului trecut. Timişorenii au ieftinit chiriile cu 16% într-un an, iar constănţenii cu 11%. Cel mai mic procent de scădere a fost înregistrat în Cluj-Napoca, respectiv 6%.
Studiu realizat de portalul de anunţuri imobiliare MagazinulDeCase a luat în calcul valorile de mijloc pentru fiecare segment de imobil (mediana statistică), fiind eliminate valorile extreme care pot distorsiona semnificativ calculul chiriilor medii.
Cea mai mare scădere se observă la nivelul apartamentelor cu trei camere din Bucureşti, de la 550 de euro/lună în 2009 la 400 de euro în ultimul trimestru al anului 2010.
La nivelul oraşelor din ţară cea mai mare diferenţă, de 25 %, a fost înregistrată în cazul apartamentelor cu două camere din Timişoara. La celălalt pol se situează garsonierele, care înregistreaza cele mai mici scăderi, de 6 %, de la 150 de euro la 140 de euro.
În ceea ce priveşte Constanţa, cea mai mare scădere a fost de 16%, în cazul apartamentelor cu două camere. La celălalt pol se situează apartamentele cu trei camere, care înregistrează cele mai mici scăderi, de 6 %, de la 300 de euro la 280 de euro.
Garsonierele sunt cele care nu s-au depreciat deloc din punct de vedere al chiriilor în Cluj-Napoca. La începutul anului trecut un proprietar cerea 160 de euro/lună pentru o garsonieră, iar în ultimul trimestru al anului 2010 chiria a rămas aceeaşi. Pe de altă parte, apartamentele cu două camere avansează cele mai mari scăderi, de 16 %, de la 250 de euro la 210 de euro.