Cât câştigă, în medie, un bucureştean

În companiile private cu o cifră de afaceri de până la 50 milioane de euro şi în cele cu un număr mai mic de 500 de angajaţi se înregistrează cele mai ridicate niveluri salariale, respectiv 3.237 lei şi 4.109 lei brut, se arată într-un studiu al PricewaterhouseCoopers, prezentat astăzi.   Pe de altă parte, într-o companie cu o cifră de afaceri de peste 300 de milioane de euro, nivelul salarial brut se ridică la 2.929 lei, iar în societăţile cu un număr de angajaţi ce

În companiile private cu o cifră de afaceri de până la 50 milioane de euro şi în cele cu un număr mai mic de 500 de angajaţi se înregistrează cele mai ridicate niveluri salariale, respectiv 3.237 lei şi 4.109 lei brut, se arată într-un studiu al PricewaterhouseCoopers, prezentat astăzi.  

Pe de altă parte, într-o companie cu o cifră de afaceri de peste 300 de milioane de euro, nivelul salarial brut se ridică la 2.929 lei, iar în societăţile cu un număr de angajaţi ce variază între 501 şi 1.000 de persoane salariul brut se situează în jurul valorii de 2.377 lei.

În funcţie de regiune, în medie, salariul brut din Bucureşti se ridică în 2010 la 4.039 lei, în timp ce în afara Bucureştiului media lunară a câştigului angajaţilor se ridică la 2.427 lei.

„Este o diferenţă mare, deoarece, în general, în Bucureşti sunt sediile companiilor, respectiv salariaţii cu funcţii de conducere, iar în afara Bucureştiului sunt centrele de producţie. Dacă ne referim la o diferenţă post la post, în Bucureşti salariile sunt mai mari în medie cu 20-30% decât în restul ţării”, a explicat, marţi, într-o conferinţă de presă, Horaţiu Cocheci, manager consultanţă în resurse umane la PwC.

Ce urmează

Legat de evoluţia salariilor în sectorul privat la nivelul anului 2011, studiul PwC arată că 42% dintre participanţii la studiul PayWell au bugetat o majorare salarială medie de 6,8%, cu 60% mai mare decât cea întregistrată anul acesta.

Oficialii PwC consideră că estimările participanţilor la studiu sunt foarte optimiste.

„Anticipăm presiuni de creştere salarială în viitorul apropiat, ţinând cont de recenta majorare a TVA de la 19% la 24%, îndeosebi în sectoarele care au o consistentă prezenţă sindicală. Cu toate acestea, PwC nu se aşteaptă la creşteri salariale cu mult mai mari în 2011 decât anul acesta, ţinând cont de actualul context economic şi de echilibrul dintre cerere şi ofertă pe piaţa muncii”, a adăugat Peter de Ruiter.

SURSA: PwC