Cât câștigă un angajat IT în România, potrivit datelor INS
Cât câștigă un angajat IT în România. Câștigul salarial mediu net a ajuns la 5.645 lei în decembrie 2024, înregistrând o creștere de 257 lei (+4,8%) față de luna noiembrie, potrivit datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).
În România, cel mai ridicat nivel al salariului mediu se regăsește în sectorul IT, unde un angajat câștigă, în medie, 12.141 lei pe lună, echivalentul a peste 2.400 de euro net.
Câștigul salarial mediu brut a fost de 9.251 lei în decembrie 2024, înregistrând o creștere de 426 lei (+4,8%) față de luna precedentă.
Cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu net s-au raportat în domeniul serviciilor din tehnologia informației, inclusiv servicii informatice (12.141 lei), și în sectorul extracției petrolului brut și al gazelor naturale (11.860 lei). La polul opus, cele mai mici salarii medii nete s-au înregistrat în industria fabricării articolelor de îmbrăcăminte (3.129 lei) și în sectorul hotelier și al restaurantelor (3.325 lei).
Comparativ cu decembrie 2023, câștigul salarial mediu net a crescut cu 11,1%.
În luna decembrie 2024, indicele câștigului salarial real a fost de 105,7% comparativ cu aceeași lună a anului 2023. Raportat la noiembrie 2024, indicele a înregistrat o creștere de 4,5%, ajungând la 104,5%.
În raport cu luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a atins valoarea de 267,7%, fiind cu 11,4 puncte procentuale mai mare decât nivelul consemnat în noiembrie 2024.
„În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparaţie (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei”, a precizat INS.
Câștigul salarial mediu net a înregistrat creșteri în majoritatea activităților economice comparativ cu noiembrie 2024
În luna decembrie 2024, câștigul salarial mediu net a înregistrat creșteri în majoritatea activităților economice comparativ cu noiembrie 2024. Această evoluție a fost influențată de acordarea unor prime ocazionale, precum cele trimestriale, anuale pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanțe deosebite sau al 13-lea salariu, dar și de diverse beneficii, inclusiv drepturi în natură, ajutoare bănești și sume din profitul net ori din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
De asemenea, majorările au fost determinate de realizările superioare de producție sau de încasările mai mari generate de contracte și proiecte. În unele sectoare economice, creșterea câștigurilor a fost influențată și de reducerea numărului de angajați cu salarii mai mici decât media.
Cele mai semnificative creșteri
Cele mai mari creșteri ale câștigului salarial mediu net, în funcție de secțiunile și diviziunile CAEN Rev.2, s-au înregistrat astfel:
Creșteri semnificative: 25,4% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale.
Creșteri între 17% și 23,5% în sectoarele: fabricarea produselor de cocserie și a celor derivate din prelucrarea țițeiului, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, intermedieri financiare (exceptând asigurările și fondurile de pensii), industria metalurgică.
Cele mai semnificative creșteri
Creșteri între 10,5% și 14,5% în: fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, tranzacții imobiliare, activități de asigurări și reasigurări (cu excepția fondurilor din sistemul public de pensii), fabricarea altor mijloace de transport, silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), colectarea și epurarea apelor uzate, captarea, tratarea și distribuția apei, tipărirea și reproducerea înregistrărilor pe suporturi, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, comerț cu ridicata și cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor și motocicletelor), activități de producție cinematografică, video și de televiziune, înregistrări audio și editare muzicală (inclusiv difuzare și transmisie de programe).
Creșteri între 6% și 9% în: activități profesionale, științifice și tehnice, fabricarea băuturilor, fabricarea produselor textile, alte activități de servicii, activități de editare, industria construcțiilor metalice și a produselor din metal (exceptând mașini, utilaje și instalații), cercetare-dezvoltare, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice.
Cele mai semnificative scăderi
Scăderea câștigului salarial mediu net față de luna noiembrie 2024 a fost influențată de acordarea în lunile anterioare a unor prime ocazionale, drepturi în natură, ajutoare bănești, sume provenite din profitul net și alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, diminuarea câștigurilor s-a datorat unor producții mai reduse sau unor încasări mai mici, în funcție de contractele și proiectele derulate.
Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net, la nivel de secțiuni și diviziuni CAEN Rev.2, s-au înregistrat astfel:
O scădere de 9,3% în fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a.
Scăderi cuprinse între 1,5% și 2,5% în sectoarele: alte activități industriale n.c.a., servicii IT (inclusiv servicii informatice), fabricarea echipamentelor electrice, producția de mobilă, activități auxiliare pentru intermedieri financiare, asigurări și fonduri de pensii, precum și în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor.
În sectorul bugetar, în luna decembrie 2024, câștigul salarial mediu net a înregistrat creșteri ușoare față de luna precedentă în administrația publică (+1,3%) și în domeniul sănătății și asistenței sociale (+1,1%). În schimb, în învățământ, câștigul salarial mediu net a scăzut cu 2,5%, pe fondul reducerii sumelor aferente plății cu ora a cadrelor didactice în perioada vacanței școlare.
„Câştigul salarial mediu brut lunar se determină prin raportarea sumelor brute plătite din fondul de salarii, din profitul net şi alte fonduri (exclusiv sumele compensatorii, sumele plătite retroactiv ca urmare a câştigării în instanţă a drepturilor băneşti aferente anilor anteriori) la numărul mediu al salariaţilor”, a mai precizat INS.