Cât câștigă un europarlamentar – chiar și 20.000 de euro pe lună

Salariul lunar brut al unui membru al Parlamentului European este de 7.956 de euro. După plata taxelor și asigurărilor, eurodeputații rămân cu 6.200 de euro în mână.

La acești bani se adaugă alocația pentru cheltuieli generale – 4.300 de euro pe lună pentru costurile de administrare a birourilor deputaţilor, factura telefonică şi taxele poştale sau achiziţionarea, utilizarea şi întreţinerea echipamentului informatic.

Europarlamentarilor li se decontează și costurile de transport din țara de origine spre Bruxelles ori Strasbourg și înapoi. Această măsură acoperă costul biletelor de avion la clasa business, al biletelor de tren la clasa întâi sau al transportului auto (în limita a 0,50 euro pe kilometru).

Aleșii mai primesc și indemnizații fixe în funcție de distanță și durata călătoriei, pentru a acoperi celelalte costuri ale deplasării (precum taxele de autostradă, taxele pentru excesul de bagaje sau pentru rezervări).
Pentru călătoriile în interes de serviciu în afara statului de origine (excluzând sesiunile parlamentare și reuniunile comisiilor sau ale grupurilor politice de la Bruxelles sau Starsbourg), membrii PE pot cere decontarea a maxim 4.243 de euro pe an.

În plus, pentru fiecare zi de participare la reuniunile oficiale ale organelor Parlamentului și care sunt organizate în cadrul Uniunii Europene, eurodeputații primesc o indemnizație de ședere de 304 euro, care trebuie să acopere cazarea, masa și alte cheltuieli aferente. Pentru participarea la reuniunile organizate în afara Comunității Europene, parlamentarii primesc 152 de euro pe zi și le sunt rambursate costul cu cazarea și micul dejun.

Nu în ultimul rând, aleșii au dreptul la acoperirea unor cheltuieli cu personalul care îi ajută permanent sau temporar (asistent, secretară, consultant etc.). Limita maximă a cheltuielilor decontate este de 19.709 euro pe lună pentru fiecare eurodeputat.

 

Pentru activitatea din Parlamentul European, aleșii vor primi, începând cu vârsta de 63 de ani, și o pensie. Aceasta este egală cu 3,5% din salariu pentru fiecare an de exercitare a mandatului. Cu alte cuvinte, un deputat ales o singură dată în PE (respectiv pentru cinci ani) va primi o pensie egală cu 17,5% din salariu – circa 1.400 de euro lunar. Pentru cei cu mai multe mandate, există și o limită – pensia nu va depăși în niciun caz 70% din salariu.

Se poate trage concluzia că un eurodeputat econom poate încasa, net, peste 10.000 de euro pe lună, dacă își reduce la un nivel rezonabil cheltuielile cu biroul, telecomunicațiile, cazarea și masa.

Până de curând, cei mai lacomi aleși chiar și-au angajat rude apropiate drept asistenți, astfel încât suma netă încasată de la Parlament a ajuns, în unele situații, la 20.000 de euro lunar. Această practică nu mai este permisă în prezent. Asta nu înseamnă, însă, că nu mai au loc abuzuri.