“Săraci există peste tot, dar săracii noștri sunt sensibil mai săraci decât cei din celelalte țări: cei 10% cei mai săraci români câștigă de 10 mai puțin decât cei 10% cei mai săraci europeni”, se arată în document. Potrivit raportului, cei mai săraci români câștigă doar 2% din totalul veniturilor.
Ponderea în totalul național al veniturilor ce revin zecimii din populație cu cele mai mici venituri este o măsură a inegalității distribuției veniturilor (cu cât este mai mică, cu atât inegalitatea este mai mare). Celor mai săraci 10% dintre români le revin doar 2% din totalul veniturilor. Este cea mai mică proporție înregistrată în Uniunea Europeană.”, se arată în raportul Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România referitor despre situația celor mai săraci 10% dintre români.
Estimată pe baza veniturilor totale disponibile, rata sărăciei relative a fost în anul 2016 de 25,3%. În valori absolute, numărul săracilor corespunzător acestei rate a fost de 5.006.000 romani, se arată într-o cercetare recentă a Institutului National de Statistică. Peste unul din patru locuitori ai României trăia într-o gospodărie ale cărei venituri erau mai mici decât pragul stabilit la nivelul de 60% din media veniturilor disponibile pe adult-echivalent.