În acest moment, jucătorii care pariază că dobânda ROBOR cu scadenţă la trei luni va atinge 4% până la finalul acestui an au o cotă de câştig de 2,20, ceea ce înseamnă că la 100 de lei pariaţi câştigă 120 de lei; şi o cotă de câştig de 1,60 dacă scenariul nu se adevereşte. Dacă pariul se face pe termen mai scurt, cotele scad în consecinţă. Astfel, dacă indicele ROBOR ajunge la 3,5% până la finalul lunii iulie, cota de câştig este de 1,8, iar dacă rămâne sub acest nivel este de 1,9.
În acest moment, indicele este la 3,42%, nivel comparabil cu valorile atinse în februarie 2014. În cazul adeverii unui scenariu în care ROBOR va ajunge la 4%, diferenţa în plus faţă de nivelul actual al ratelor lunare ar fi de aproape 100 lei. Cu alte cuvinte, un parior care are şi un credit în lei la bancă şi-ar putea atenua într-o lună efectul creşterii dobânzii din câştigul de la Stanleybet.
Românii care au ghinionul ca zilele acestea să aştepte actualizarea dobânzii trebuie să ştie că, în ultimele trei luni, indicatorul ROBOR s-a majorat cu 50%. Asta înseamnă un plus de circa 180 de lei la rata lunară.
Revista Capital a calculat efectele majorării dobânzilor luând ca reper un împrumut Prima Casă pe 30 de ani în valoare de 266.000 de lei (echivalentul a 57.000 de euro), valoarea maximă admisă pentru achiziţia de apartamente vechi. Cei peste 200.000 de români care beneficiază în prezent de garanţia statului ştiu că ratele lor se actualizează o dată la trei luni în funcţie de dobânda ROBOR la trei luni.
Calculele sunt valabile dacă debitorul se află în prima etapă de plată a împrumutului, când dobânda cântăreşte cel mai mult în rata lunară şi este valabil pentru toţi beneficiarii Prima Casă, deoarece creditele lor în lei au o vechime de numai cinci ani.