Cei care îşi achiziţionează un telefon mobil pe care vor, ulterior, să îl folosească şi în altă reţea trebuie să plătească până la 50 de euro la Vodafone, iar la Orange chiar şi 100 de euro. La Cosmote, în schimb, telefoanele nu sunt codate. De la 1 septembrie, operatorii de telefonie mobilă de pe piaţa locală deblochează, la cererea utilizatorilor, telefoanele codate în reţelele proprii, conform unui cod de conduită semnat de Autoritatea Naţională pentru Admini
Cei care îşi achiziţionează un telefon mobil pe care vor, ulterior, să îl folosească şi în altă reţea trebuie să plătească până la 50 de euro la Vodafone, iar la Orange chiar şi 100 de euro. La Cosmote, în schimb, telefoanele nu sunt codate.
De la 1 septembrie, operatorii de telefonie mobilă de pe piaţa locală deblochează, la cererea utilizatorilor, telefoanele codate în reţelele proprii, conform unui cod de conduită semnat de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii şi Asociaţia Operatorilor Mobili din România.
Conform acestui cod, fiecare operator este liber să stabilească ce tarife doreşte pentru deblocarea telefoanelor mobile. Iată ce tarife practică principalii operatori de pe piaţa locală.
Telefoane necodate la Cosmote
Conform oficialiilor operatorului Cosmote, „Cosmote România şi partenerii săi comerciali – Germanos, Internity şi dealerii noştri independenţi, comercializează telefoanele mobile din oferta Cosmote necodate, atât în cazul celor cumpărate împreună cu un abonament sau în cadrul unei promoţii, cât şi în cazul celor vândute la liber”. Grecii au avut această politică comercială încă de la intrarea pe piaţă, ca parte a angajamentului de a face telefonia mobilă accesibilă tuturor.
Maximum 50 de euro la Vodafone
La Vodafone, terminalele codate în reţeaua proprie se deblochează cu mult anterior elaborării şi adoptării codului de conduită. Astfel „telefoanele achiziţionate cu abonament Vodafone pe 1 sau 2 ani se pot debloca plătind o taxă de 50 euro, cu TVA inclus. După terminarea perioadei contractuale, deblocarea telefonului se efectuează contra taxei de 10 euro, cu TVA inclus. Pentru telefoanele blocate în reţea achiziţionate împreună cu Cartela Vodafone se poate solicita deblocarea, în momentul achiziţionării sau ulterior, contra unei taxe de 10 euro, cu TVA inclus. Deblocarea terminalelor achiziţionate independent de serviciile de comunicaţii Vodafone va fi efectuată gratuit, fără achitarea de către client a vreunei taxe”, au declarat pentru capital.ro oficialii companiei.
La Orange e cel mai scump
La Orange, liderul pieţei locale de telefonie mobilă, decodarea unui telefon cumparat cu un abonament Orange costă 30 de euro, TVA inclus, dacă operaţiunea se realizează după expirarea perioadei contractuale sau 100 de euro (TVA inclus) înaintea expirării perioadei contractuale. Dacă telefonul a fost cumpărat fără abonament, decodarea se realizează gratuit.
Un lucru foarte interesant care merită menţionat este faptul că preţul pentru deblocarea telefoanelor este standard, nu variază în funcţie de model. Astfel, cei care îşi achiziţionează un telefon mobil mai puţin performant cu abonament şi doresc să îl deblocheze în timpul perioadei contractuale pot ajunge să plătească mai mult decât costă celularul la liber.
La „băieţi” sunt preţuri de criză
Cei care ajung în posesia unor telefoane codate în diferite reţele din străinătate preferă să le deblocheze la mici service-uri GSM. Preţurile variază în funcţie de aparat. Astfel, pentru un model ieftin gen Nokia 2600, tariful este de 10 lei. Un telefon mai bun precum LG KE970 Shine scoate din buzunarul celui care îl vrea deblocat între 15 şi 30 de lei. Cel mai scump de deblocat este celebrul terminal iPhone al celor de la Apple, „băieţii” taxând operaţiunea cu preţuri între 50 şi 70 de lei.
La finele anului 2008, numărul de utilizatori locali de telefonie mobilă se ridica la 24,5 milioane (abonamente şi cartele prepaid active).