Cel puţin trei surse federale calculează cheltuielile statului, fiecare folosind reguli proprii cu care produc un total diferit. Iar diferenţele nu sunt minore, ci de ordinul zecilor sau sutelor de miliarde de dolari. The White House Office of Management and Budget (OMB) anunţă cheltuieli de 3,18 trilioane de dolari în anul fiscal 2010, ultimul pentru care există date complete. Suma creşte cu 13,1 miliarde de dolari, până la 3,19 trilioane de dolari, dacă este întrebat the Census Bureau. Site-ul USASpending.gov, pe care Obama l-a susţinut când era senator, calculează însă cheltuieli de doar 2,23 trilioane de dolari.

Bugetul naţional american s-a dublat în ultimul deceniu, ridicând deficitul anual la peste un trilion de dolari şi datoria publică la 15,2 trilioane de dolari. Pentru contribuabili situaţia cheltuielilor rămâne însă o necunoscută, întregul proces bugetar fiind lipsit de transparenţă. “Dacă publicul nu poate afla şi înţelege cu uşurinţă informaţii legate de cheltuielile statului, nu poate folosi acele informaţii pentru a-şi forma o opinie care să fie auzită de Congres. Cum doar persoane iniţiate din interiorul sistemului ştiu ce se întâmplă în realitate cu banii bublici, Congresul sfârşeşte prin a asculta de aceştia şi ia adesea decizii proaste în privinţa cheltuielilor”, a declarat, pentru Bloomberg, Sam Rosen-Amy, analist de poitică fiscală federală la grupul de cercetare non-profit OMB Watch din Washington.

Cât cheltuieşte până la urmă statul american? Depinde unde priveşti. Spre exemplu, Departamentul Sănătăţii cheltuieşte mai mult decât orice altă agenţie guvernamentală şi plăteşte servicii de sănătate pentru unul din patru americani prin programele Medicare şi Medicaid, destinate bătrânilor, săracilor şi celor cu dizabilităţi. În anul fiscal 2010, a plătit 854 miliarde de dolari, portivit OMB, sau 944 miliarde de dolari conform calculelor Census Bureau. Diferenţa de 90 miliarde de dolari este uriaşă, reprezentând aproape jumătate din valoarea companiei Johnson & Johnson, cel mai mare furnizor din lume de produse de îngrijire după capitalizarea de piaţă.

“Pentru Washington”, acestea sunt erori de rotunjire. Pentru restul Americii, sunt bani reali care ar putea ajuta oameni reali cu probleme reale”, a declarat, pentru Bloomberg, Pete Sepp, director executiv al Uniunii Naţionale a Contribuabililor.

Agenţia Bloomberg a analizat conturile de cheltuieli disponibile public de la Census Bureau, OMB (care ţine de Casa Albă) şi de la USASpending.gov. O cauză a discrepanţelor provine din faptul că baza de date a Casei Albe contabilizează cheltuielile înterne şi în străinătate, în timp ce analiza Census este limitată la plăţile făcute în SUA şi teritoriile proprii. Instituţiile iau în calcul diferit şi transferurile între agenţii. Spre exemplu, Departamentul Sănătăţii cheltuieşte circa 500 milioane de dolari pe an cu programe de sănătate pentru angajaţii altor agenţii guvernamentale, care apoi rambursează sumele respective.

Cifrele de la Departamentul Muncii ridică alte probleme contabile. Instituţia administrează programele federale pentru şomeri, cheltuielile crescând în anii fiscali 2009 şi 2010 până la al patrulea nivel ca mărime din guvern, după Departamentul Sănătăţii, Asigurările Sociale şi Apărare. Un document din 2009 al Departamentului Muncii menţionează că administraţia Obama a cerut Congresului 13,3 miliarde de dolari pentru anul fiscal 2010, dar “a omis” să precizeze că alte 91,2 miliarde vor fi cheltuite, potrivit legislaţiei, pentru programe de tipul asigurării de şomaj.