Centralele electrice termice pot fi o alternativă la centralele termice pe gaz pentru încălzirea locuințelor în zonele în care racordarea la rețeaua de gaze naturale este imposibilă. Totuși, consumul de electricitate și costurile pot să ridice semne de întrebare celor interesați de această alternativă.
Trebuie să țineți cont de mai multe aspecte la achiziția unei centrale electrice termice
În primul rând, trebuie știut că centralele electrice termice prezintă o serie de dezavantaje. Pe de-o parte, astfel de centrale au un cost de achiziție similar cu centralele care funcționează pe bază de gaz. Pe de altă parte, ceea ce le face costisitoare este consumul ridicat de electricitate și, implicit, facturile mai scumpe la electricitate.
Cu toate acestea, unii români au apelat la această variantă de centrală electrică. Pentru a evalua însă consumul unei centrale electrice termice, trebuie să se ia în considerare mai mulți factori:
Suprafața încălzită este un factor important atunci când achiziționați o centrală termică, fie că este vorba de una electrică sau pe gaz. Cu cât suprafața este mai mare, cu atât este necesară o centrală mai puternică.
Puterea centralei electrice trebuie să fie calculată în funcție de necesarul termic al clădirii. Acest calcul depinde însă de nivelul de izolare termică, temperatura interioară dorită și temperatura exterioară.
Gradul de izolare termică al locuinței influențează în mod semnificativ consumul de electricitate. O clădire bine izolată necesită mai puțină energie pentru încălzire.
Temperatura interioară dorită va influența, de asemenea, costurile la final de lună. Dacă setați o temperatură prea mare, centrala electrică va funcționa mai mult pentru a menține această temperatură, ceea ce va duce la un consum mai mare de electricitate.
Temperatura exterioară poate influența semnificativ consumul unei centrale electrice. În zilele reci, sau dacă locuiți într-o zonă cu temperaturi în general mai scăzute, atunci centrala va trebui să funcționeze mai mult pentru a menține temperatura dorită în interior.
În funcție de prețul energiei electrice puteți calcula un consum aproximativ lunar
Prețul energiei electrice joacă, de asemenea, un rol important în calcularea costurilor pentru încălzirea electrică.
Prețul maxim la energie electrică în România:
- 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar este mai mic sau egal cu 100 kWh;
- 0,8 lei/kWh, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 100 kWh și 300 kWh inclusiv;
- 1 leu/kWh, în cazul clienților noncasnici.
Putem astfel face un calcul aproximativ pentru o centrală electrică de 9kW. Astfel, dacă este folosită opt ore pe zi, avem: 8 x 9 kWh x 30 de zile = 2.160. Rezultatul se înmulțește cu prețul pe kWh al furnizorului de energie electrică pentru a determina costul lunar.
Consumul zilnic, este greu de spus cu exactitate, deoarece depinde de numărul de ore în care este folosită centrala electrică.
Este important de menționat că centralele electrice termice au un randament bun. Randamentul este cuprins între 90 și 95% pentru centralele electrice convenționale, iar modele de centrale electrice cu inducție depășesc 99%.