Din 2009 pâna în prezent, ponderea românilor care au declarat ca au apelat cel putin o data la serviciile medicale private a crescut de la 57% la 80%, arată un sondaj MedNet. Expaniunea continua a retelelor de servicii medicale în tara, dar si hibele din sistemul sanitar public au contribuit semnificativ la rezultatele acestei statistici. Pentru aproximativ o treime dintre respondenţii din Bucureşti (31,8%), tratamentul la privat înseamnă exclusiv apelarea la o clinică medicală privată.
Preţul consultaţiilor şi al controalelor medicale în clinicile private variază în funcţie de specialitatea medicală, de medicul care prestează serviciul medical şi de zona în care este amplasată clinica.
Consultaţiile la clinicile medicale din Capitală variază între 110 şi 200 de lei, cele mai scumpe fiind la specialităţile chirurgie bariatrică, cardiologie sau urgenţă.
O consultaţie la medicul primar poate ajunge la 120 de lei, în timp ce la medicul specialist, aceasta este cu 10-20 de lei, în timp ce pacienţii care doresc să fie văzuţi de medicii profesori tebuie să scoată din buzunar circa 200 de lei.
Controalele medicale sunt mai ieftine decât consultaţiile, ajungând la cel mult 90 de lei. Unele clinici asigură trei controale gratuite în baza biletului de trimitere de la medicul de familie, dar aceasta nu este o regulă. În ultima vreme, chiar şi cu bilet de trimitere, la unele clinici private, pacienţii trebuie să plătească după consult 20 de lei.
Şi zona în care este amplasată clinica dictează preţul: în Capitală, consultaţiile în clinicile amplasate în zonele de lux costă mai mult cu 10 lei, în medie. În unele oraşe ale ţării, marii operatori de sănătate au redus preţurile consultaţiilor faţă de Capitală, cu circa 20 de lei.
Planurile Ministerului Sănătăţii sunt să schimbe modul în care s-a stat până acum la coadă la medic, pentru consultaţii, printr-o clasificare a acestora ]n scurte, standard sau complexe. Cu alte cuvinte, în funcţie de anumite situaţii sau diagnostice, unii pacienţi vor fi consultaţi cinci minute, iar alţii o jumătate de oră. Proiectul de lege este încă în dezbatere publcă.
Potrivit MedNet, piaţa serviciilor medicale private (exceptând abonamentele medicale si serviciile stomatologice) a avut o creştere constantă de-a lungul anilor, ajungând în 2013 în jurul valorii de 131 milioane de euro în Bucuresti (81 milioane de euro în 2009) si la aproximativ 176 milioane de euro în Provincie (orase + 100.000 locuitori) (de la 105 milioane de euro în 2009).