Numărul de căutări pe site-urile specializate care fac referire la castele sau conace din România a crescut simțitor, ceea ce înseamnă că din ce în ce mai mulți români și străini aleg să își petreacă vacanța în astfel de locații.
O statistică realizată de portalul de călătorii HotelGuru.ro demonstrează o creștere în ultimii ani, pe acest segment, pe fondul unor investiții consistente în renovare și recondiționare a castelelor și conacelor din zona Transilvaniei.
Astfel, pentru că oferă confort sporit dar și facilități extinse, prețurile pentru cazarea la un castel sau conac pot fi cu până la 15% mai mari decât la o facilitate hotelieră evaluată la același grad de confort. Se plătește bineînțeles experiența în sine dar și uzura, care pentru o clădire de patrimoniu poate fi mult mai costisitor de întreținut.
Practic, prețul pe noapte la un castel din zona Transilvaniei începe de la 200 lei pentru o cameră dublă, cu mic dejun inclus. Separat, majoritatea proprietăților pot include și servirea prânzului sau a cinei, de la 50 lei / persoană.
Pentru grupuri mai mari, hotelierii pot organiza degustări de vinuri, pot aduce meșteșugari locali sau ansambluri folclorice, elemente care sunt pe placul turiștilor străini.
Cele mai căutate castele din Transilvania sunt castelul Haller Ogra (construit între secolele XVI-XVII și situat la o distanță de 17 km față de Târgu Mureș, în localitatea Ogra), castelul Hotel Daniel Tălișoara (care se află în Tălișoara, județul Covasna), castelul Templul Cavalerilor Vălișoara (situat în apropiere de Cheile Vălișoarei) și castelul Prințul Vânător & Dracula Turda (o locație care amintește de legendele românești din secolele trecute, Castelul Prințul Vânător din Turda, județul Cluj), potrivit aceleiași surse.