Cursurile de iniţiere într-un sport costă maximum 200 de lei lunar. Este însă o investiţie pe termen lung, asigurând evoluţia copiilor pe toate planurile. În continuare, cele mai populare variante.
Fotbal
Cel mai popular sport din lume se dovedeşte cel mai practicat şi de către micuţii români, dar şi unul dintre cele mai accesibile. „Antrenamentele durează o oră pentru cei mici, de două ori pe săptămână, iar taxa lunară este de 60 de lei“, spune fostul fotbalist Marius Baciu, acum proprietar, în Mediaş, al unei şcoli de fotbal la care se antrenează 200 de copii. Alte cluburi, cum este cel al lui Gică Popescu, de la Craiova, nu percep nicio taxă. Are însă deja pe lista de aşteptare peste o mie de doritori.
Călărie
„Copiii ar veni de la o vârstă foarte fragedă, dar experienţa ne-a învăţat că pot asimila ce învaţă doar începând cu 6-7 ani“, spune Mădălina Aioanei, antrenor de echitaţie. „În zece lecţii se decide dacă un copil este făcut pentru acest sport, dacă ne referim la performanţă. În ceea ce priveşte exclusiv activităţile de agrement, aici n-ai nevoie de talent, ci doar de curaj“, spune Ion Dulugeac, administratorul Clubului de Hipism Mogoşoaia. În general, preţurile variază între 50 şi 70 de lei pentru 30 de minute.
Scrimă
Cea mai bună vârstă pentru a vă da copilul la acest sport este de 4-5 ani. „Cursul de început, de bază, durează aproximativ o lună, iar per total, iniţierea durează cam un an“, spune Petrică Ungureanu, antrenor în cadrul Clubului Engarde din Bucureşti. Principalul avantaj este că, „faţă de alte sporturi individuale, în scrimă victoria nu revine celui cu un fizic robust, ci aceluia care se dovedeşte a fi mai inteligent şi mai îndemânatic“, motiv pentru care, spune Petrică Ungureanu, „scrimerii se situează pe primul loc în privinţa vitezei de reacţie, înaintea piloţilor de încercare ori a boxerilor“. Pentru cei interesaţi, costul unui curs este cuprins între 30 şi 60 de euro pe lună.
Tenis
Se ştie că tenisul este un sport scump, iar faptul că majoritatea marilor jucători au avut teren în curte încă de mici are o explicaţie. În Bucureşti, majoritatea cluburilor cer pentru o oră de iniţiere circa 50 de lei. În provincie, ca de obicei, cursurile sunt mai accesibile: Clubul Magic Tenis din Craiova taxează cu 25 de lei pe oră, iar Winners Tennis Club din Cluj, cu 30 de lei. De reţinut că acestea sunt tarifele pentru cursurile în sistem de grupe – antrenamentul individual costă, de obicei, dublu.
Înot
Înotul şi mersul pe bicicletă sunt primele sporturi pe care ar trebui să le deprindă un copil sănătos. Dovadă că „am avut şi cereri pentru copii de şase luni“, spune antrenorul ieşean Florin Sabaiduc. În opinia sa, „ai învăţat să înoţi doar dacă ai reuşit să te menţii 100 de metri fără pauză“. Efort care unui copil de sub patru ani îi va lua, atenţie, nu mai puţin de un an. O şedinţă de iniţiere în înot costă, în general, 20 de lei, dar poate ajunge şi la 60 de lei, cum este cazul piscinei Bery Fitness din Bucureşti.
Baschet
Orele de educaţie fizică de la şcoală constau, adesea, în lecţii de baschet, aşa că preferinţa multor copii, fete şi băieţi deopotrivă, pentru practicarea acestui sport şi în timpul liber este firească. „Vârsta la care se încep, de obicei, cursurile, este de 9-10 ani“, spune Radu Costea, director la Şcoala de Baschet. Taxa percepută lunar de el este de o sută de lei pentru două antrenamente pe săptămână. În alte cazuri, cursul poate costa de două ori mai mult (Baschet Club Slam, Bucureşti) sau o sumă modică, de câteva zeci de lei (bazele sportive şcolare).
Arte marţiale
Fie că e vorba de specializări „banale“, precum karate sau judo, fie de altele, mai puţin cunoscute, precum ninjutsu sau shiatsu, artele marţiale sunt, de zeci de ani, în topul preferinţelor părinţilor când decid să-şi dea copilul la un sport. Motivele? „Pentru cei mai mici este vorba de adoptarea unei atitudini sănătoase sau despre învingerea timidităţii, iar pentru liceeni primează nevoia de autoapărare“, explică Bogdan Todiriţă, de la clubul Chinese Shaolin Kung Fu. În majoritatea cluburilor din ţară, cursanţii sunt taxaţi cu 120 de lei pentru trei antrenamente săptămânal.
Handbal
„Suntem singurul sport din România care nu percepe niciun ban amatorilor. Doar când e vorba de deplasări pentru competiţiile naţionale, cluburile percep un comision lunar, de circa 30 lei“, spune Doru Manea, preşedintele Asociaţiei Municipale de Handbal din Capitală. Cei care vor să facă performanţă în handbal trebuie să ştie că un bun sportiv se formează în şapte-zece ani, iar pregătirea începe rareori mai devreme de vârsta de 8 ani. De asemenea, cursurile se ţin mai puţin în cluburi private, ci mai degrabă în bazele sportive şcolare.