Pregătirea maşinii pentru sezonul rece are o importanţă majoră în privinţa suguranţei în trafic. Astfel, echiparea cu anvelope de sezon şi pregătirea din timp a altor câteva detalii pot duce la evitarea problemelor cauzate de frig, zapadă şi gheaţă. Pregătirea pentru iarnă poate începe cu o vizită la service, pentru şoferii mai puţin familiarizaţi cu domeniul auto. La service-urile din Bucureşti, tariful de verificare pentru iarnă a unui autoturism începe de
Pregătirea maşinii pentru sezonul rece are o importanţă majoră în privinţa suguranţei în trafic. Astfel, echiparea cu anvelope de sezon şi pregătirea din timp a altor câteva detalii pot duce la evitarea problemelor cauzate de frig, zapadă şi gheaţă.
Pregătirea pentru iarnă poate începe cu o vizită la service, pentru şoferii mai puţin familiarizaţi cu domeniul auto. La service-urile din Bucureşti, tariful de verificare pentru iarnă a unui autoturism începe de la circa 50 de lei şi poate ajunge la aproximativ 100 de lei.
Anvelopele
Cel mai important lucru îl reprezintă echiparea automobilului cu anvelope corespunzătoare temperaturilor de afară. Specialiştii în service recomandă cauciucurile de iarnă încă din perioada în care temperatura variază între 7 şi 0 grade celsius. Acestea oferă un control şi o stabilitate sporită pe zăpadă şi gheaţă, datorită amestecului mai moale de cauciuc.
Este important ca anvelopele de iarnă să fie montate pe toate cele patru roţi, sau cel puţin pe două, în cazul în care bugetul este redus. De asemenea, este importantă presiunea aerului din anvelope. Presiunea trebuie verificată de două ori pe lună, pentru că la temperatura de -20 de grade, cauciucurile au o presiune mai mică cu 0,5 bar faţă de temperatura de 0 grade.
În funcţie de marcă şi caracteristici, preţurile anvelopelor de iarnă pornesc de la circa 100-150 de lei/bucată şi pot trece uşor peste 2.000 de lei în cazul anvelopelor cu „pretenţii”, oferite de mărci consacrate. Schimbarea anvelopelor şi echilibrarea roţilor este posibilă, în service-urile din Bucureşti, contra sumei de 150 – 200 de lei.
Ulei şi antigel
Pentru ca temperaturile scăzute din timpul iernii să nu afecteze caracteristicile uleiului de motor, este important ca acesta să fie schimbat, iar vâscozitatea trebuie să fie potrivită funcţionării în condiţii de temperaturi scăzute.
De asemenea, amestecul de antigel şi apă din radiatorul maşinii trebuie verificat pentru a eviza fisurile ce pot apărea din cauza îngheţului.
Preţurile pentru uleiurile de motor recomandate iarna sunt cuprinse între 13 şi 80 de lei/litru. Pe de altă parte, antigelul este mai puţin costisitor: Preţurile pot varia în hypermarket-uri între 20 lei/cinci litri şi 10 lei/un litru, în funcţie de concentraţie. Schimbarea uleiului şi a filtrului se poate face la un preţ ce se încadrează între 200 şi 300 de lei, inclusiv manopera, pentru un autoturism cu motor de 1,4 – 1,6 litri.
Întretinere
La temperaturi scăzute, bateriile maşinilor îşi pierd mult mai repede capacitatea, iar dacă încă din timpul toamnei acestea dau semne de slăbiciune este recomandată înlocuirea lor. Preţurile încep de la 120 de lei şi pot trece de 1.000 de lei.
Nu trebuie uitată verificarea curelelor şi a furtunelor, a ştergătoarelor şi a lichidului pentru curăţat parbrizul, precum şi a garniturilor de cauciuc. Toate acestea pot aduce costuri suplimentare dacă sunt uzate şi nu sunt schimbate la începutul sezonului rece.
În caz de necesitate
Niciodată nu strică o pregătire minuţioasă a călătoriilor făcute iarna cu maşina, chiar dacă acest lucru presupune un efort financiar în plus.
Portbagajul maşinii trebuie să conţină cel puţin câteva articole care s-ar putea dovedi deosebit de utile în cazul în care autoturismul este împotmolit în zăpadă, sau trebuie să traverseze porţiuni de drum îngheţat.
Cele mai importante sunt lanţurile pentru zăpadă, saculeţul cu nisip sau sare antiderapanta, lopata, racleta şi spray-ul pentru dezgheţat încuietorile. Toate acestea ar putea costa în total circa 150-200 de lei.