Contractele de asigurare pentru avarii si furt (CASCO) nu prezinta in mod explicit formula dupa care se calculeaza suma pe care va trebui sa o platiti pentru a reintregi polita, in cazul in care societatea de asigurari a trebuit sa achite contravaloarea unei daune. De obicei, sunteti doar informati ca va trebui sa platiti o valoare de reintregire pentru a nu ramane subasigurati si ca aceasta valoare depinde de valoarea daunei, de prima de asigurare si de perioada ramasa pana la expirarea contractului. Daca nu cereti de la inceput agentului de asigurare lamuriri, s-ar putea sa aveti surprize si sa scoateti din buzunar mai multi bani decat va asteptati.
Cele mai „costisitoare” din acest punct de vedere sunt accidentele sau orice alte daune produse la scurt timp dupa incheierea politei. Cu cat este mai mare intervalul de timp ramas pana la expirarea perioadei de valabilitate a contractului de asigurare, cu atat mai mult veti avea de platit pentru reintregirea politei. Suma respectiva creste, de asemenea, o data cu valoarea daunei, precum si in functie de cota de prima practicata de asiguratorul respectiv la politele CASCO. De obicei, o astfel de polita se incheie pe termen de un an, cu posibilitatea reinnoirii. Exista insa si cazuri exceptionale, cand societatile de asigurari incheie polite pe perioade mai lungi sau mai scurte si la care pot aparea cele mai multe complicatii.

Greselile de calcul pot costa scump

Chiar daca nu ati putut afla exact din polita de asigurare, este bine sa intrebati de la inceput agentul de asigurare care este formula de calcul a valorii de reintregire pentru polita CASCO. Pe scurt, aceasta se determina inmultind cota de prima practicata de societate cu valoarea daunei si cu numarul de zile ramas pana la expirarea politei si impartind rezultatul la numarul de zile al unui an (365).
Spre exemplu, daca asigurati pe un an o masina in valoare de 10.000 de euro, platind o prima anuala de asigurare de 600 de euro (cota de prima 6%), iar dupa numai trei zile de la incheierea politei produceti un accident pentru care asiguratorul despagubeste o dauna de 2.000 de euro, vi se va calcula valoarea de reintregire a politei luand in considerare 362 de zile ramase pana la finele anului asigurat. Va trebui sa platiti, astfel, pentru a nu ramane subasigurat, o valoare de reintregire de 119 de euro. In cazul in care aceeasi dauna s-a produs mai tarziu, cand au mai ramas, spre exemplu, 200 de zile pana la incheierea perioadei asigurate, valoarea de reintregire ce va trebui suportata se reduce la 69 de euro. In aceleasi conditii, dar la o dauna dubla, se va dubla si valoarea de reintregire.
Plata valorii de reintregire este in general facultativa. In cazul celor care achizitioneaza o masina in leasing sau in rate, insa, aceasta devine obligatorie, asa cum este, de altfel, si asigurarea CASCO incheiata in favoarea firmei finantatoare. Obligatia achitarii valorii de reintregire in aceste cazuri este motivata de necesitatea de a nu ramane subasigurat, mai ales in situatia in care dauna s-a produs la scurt timp dupa incheierea politei. „Politele de asigurare CASCO au intotdeauna o valabilitate de un an, si se prelungesc in cazul contractelor de leasing pe perioada mai mare. Chiar daca metoda de calcul al valorii de reintregire nu este precizata detaliat in contract, agentul trebuie sa informeze asiguratul in legatua cu modul in care aceasta se determina. La fiecare dauna, se trimit asiguratilor acasa precizari legate de aceasta”, spune Viorel Vasilascu, director la Interamerican. stefan Vranceanu de la Omniasig afirma ca, in cazuri exceptionale, politele pot fi incheiate si pe perioade mai scurte, de sase luni, spre exemplu. „si la contractele de leasing pe perioade mai lungi, polita CASCO se incheie tot pe un an, cu prelungire in fiecare an. Aceeasi perioada, respectiv numarul de zile ramas pana la incheierea unui an asigurat, se ia in calcul si la determinarea valorii de reintregire”, spune Vranceanu.
Cu toate acestea, erori de calcul pot aparea atunci cand la contractele anuale ce se prelungesc automat timp de patru ani, spre exemplu, valoarea de reintregise se determina inmultind cota de prima si valoarea daunei cu numarul de zile ramas pana la expirarea celor patru ani (nu a unui singur an), si neimpartind apoi rezultatul cu numarul de zile corespunzator celor patru ani, ci doau unui singur an. Situatii de acest gen au fost semnalate de asigurati. Ati ajunge, astfel, sa platiti o valoare de reintregire a politei de patru ori mai mare decat cea corecta, lucru pe care il puteti evita daca stiti cel putin la fel de bine ca agentul de asigurare cum trebuie facute calculele.

Valoarea de reIntregire – exemple de calcul

· Masina in valoare de 10.000 de euro
· Contract de asigurare CASCO cu valabilitate de un an
· Prima anuala de asigurare: 600 euro, respectiv o cota de prima de 6%
1. Dauna in valoare de 2.000 de euro, produsa cu 200 de zile inainte de data expirarii politei (sfarsitul anului)
Valoarea de reintregire = s6% (cota de prima) x 2.000 (dauna) x 200 (zile pana la finele anului)t / 365 (zile intr-un an) = 69 euro
2. Dauna de 2.000 de euro, produsa la numai 3 zile de la incheierea politei (362 de zile pana la sfarsitul anului)
Valoarea de reintregire = s6% x 2.000 x 362t / 365 = 119 euro
3. Dauna de 4.000 de euro, produsa cu 200 de zile inainte de data expirarii politei
Valoarea de reintregire = s6% x 4.000 x 200t / 365 = 138 euro.