Experții care au investigat această tendință în țările dezvoltate au atribuit declinul demografic la mai mulți factori, inclusiv schimbărilor în stilul de viață ca urmare a prosperității economice. Această prosperitate vine la pachet cu creșterea așteptărilor referitoare la calitatea vieții pentru noi și pentru copiii noștri.

Astfel, mulți părinți care ar dori să aibă o familie mai mare pot percepe această decizie ca pe o provocare financiară.

Cât te costă să crești un copil până la vârsta de 19 ani?

Potrivit ClubulCopiilor.ro, un studiu axat pe determinarea costului asociat creșterii unui copil în România arată că de la naștere până la vârsta de 19 ani, adică până la absolvirea liceului, se estimează că suma totală pentru creșterea unui copil născut în 2024, ajustată la rata inflației, atinge 594.070 lei (aproape 120.000 de euro).

În cazul celui de-al doilea copil, o familie va suporta o cheltuială semnificativ mai mică, de 417.989 lei (circa 84.000 de euro). Prin urmare, cuplurile care decid să aibă doi copii se confruntă cu un cost de cel puțin un milion de lei pentru a-i crește până la absolvirea liceului.

Studiul a pornit de la o analiză efectuată în 2018 de către Syndex România și Institutul de Cercetare a Calității Vieții. Cele două instituții au calculat coșul minim de consum necesar pentru un trai decent în rândul populației din România.

În timpul cercetării, Syndex România și Institutul de Cercetare a Calității Vieții au determinat cantitățile necesare și prețurile minime pentru alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte, produse de igienă personală și uz casnic, valabile în anul 2018.

ClubulCopiilor.ro a utilizat aceste prețuri în analiza sa. Le-a ajustat cu ajutorul indicilor anuali ai prețurilor de consum furnizați de Institutul Național de Statistică.

camera copilului
Cameră copil /  SURSA FOTO: Dreamstime

Românii acordă din ce în ce mai multă importanță aspectului financiar

Românii acordă tot mai multă importanță calității vieții în ultimii ani, conform psihologilor. Prin urmare, atunci când decid dacă vor avea unul sau mai mulți copii, familiile iau în considerare aspectul financiar.

Acest lucru este valabil inclusiv în cazul cuplurilor care decid să nu aibă copii.

„Cu siguranţă, mentalităţile s-au schimbat. Înainte de a avea un copil, un cuplu se gândeşte dacă este capabil să îl întreţină, să îi ofere tot ce are nevoie pentru a creşte sănătos şi armonios. În urmă cu 10-15 ani, aceste lucruri contau mai puţin, nu erau luate în calcul, situaţie care mai este întâlnită şi în prezent, mai ales în mediul rural.

Dar şi populaţia din mediul rural a început să migreze, în ultimul deceniu, către urban. Până la urmă, ţine şi de nivelul de educaţie. Partea financiară este un element esenţial, în zilele noastre, când decidem dacă putem avea un copil”, a explicat psihologul clinician Andreea Coman.