Exceptând costurile periodice (mâncare, haine, scutece),  trebuie luate în calcul și căruciorul, pătuțul şi multe altele.

Ce spun analiștii de la Picodi

Conform unui raport realizat de Picodi, cheltuielile legate de naşterea unui copil implică îmbrăcămintea pentru mamă în timpul sarcinii, spitalizarea, mobilierul pentru casă şi întreţinerea copilului în primul an de viaţă.

De asemenea, pregătirea căminului pentru noul născut implică un pat cu saltea şi plapumă, masă, un scaun înalt, cadă, sticle, tetine și accesorii pentru îngrijire, pe lângă multe altele. Cele menționate pot costa aproximativ 2.300 de lei.

În cazul în care părinții au posibilitatea, un monitor pentru bebeluşi, un bouncer electronic, un încălzitor de sticle şi alte accesorii vor ridica costul la 3.970 de lei.

Prețul articolelor de transport

Un cărucior de clasă medie 2 în 1 şi un scaun auto cu funcţia de purtător de copii pot costa aproximativ 700 de lei. Un cărucior de înaltă calitate, un purtător de copii şi un înveliș vor crește suma la aproximativ 2.600 de lei.

Trebuie menționat că majoritatea cheltuielilor din categoria produselor pentru îngrijirea bebeluşilor reprezintă scutece. O ofertă anuală de produse cosmetice, produse de curăţare şi scutece poate costa de la 3.150 la 3.260 de lei, în funcţie de posibilităţile financiare ale familiei.

OMS recomandă alăptarea exclusivă la sân, cel puţin în primele 6 luni de viaţă ale copilului. Orice aliment suplimentar trebuie introdus după prima jumătate de an de viaţă. Costul alimentelor după această perioadă reprezintă aproximativ o treime din totalul cheltuielilor de aproximativ 2.900 de lei.

Costul mâncării și al hăinuțelor

În mod evident, mâncarea de calitate ar putea fi mai scumpă, aproximativ 3.500 de lei. Hainele pentru copii pot costa până la 1.400 de lei în primul an din viaţa copilului. În concluzie, costul achiziţiilor necesare în timpul sarcinii şi primul an de viaţă al copilului ajung la suma de 11.080 de lei. Părinţii care îşi permit să cheltuie pentru produse mai avansate, suma scoasă din buzunare ajunge la 16.420 de lei.

Trebuie menționat că guvernul României a stabilit ca alocaţiile pentru copii să crească anual. În prezent, pentru copiii de până la 2 ani, alocaţiile ajung la suma de 300 de lei, iar 150 sunt alocaţi pentru copiii de până la 18 ani.