Un studiu realizat de compania de consultanţă fiscală şi audit R&M Audit arată că microîntreprinderile româneşti se îndreaptă fie către faliment, fie către offshore.
“Eliminarea opţiunii impozitului de 3% pe venitul unei microîntreprinderi şi neintroducerea vreunei alte facilitǎţi fiscale pentru aceastǎ categorie de firme va împinge majoritatea acestora în douǎ direcţii principale: fie spre faliment, fie spre offshore”, a declarat Mirela Şerban, managing partner R&M Audit.
Reorientǎrile cǎtre statutul de Persoanǎ Fizicǎ Autorizatǎ (PFA), care nu dǎ posibilitatea de a avea salariaţi, sau Întreprindere individualǎ, care îi permit firmei să facă angajǎri, pot fi, de asemenea, câteva soluţii, dar atitudinea mediului de afaceri devine din ce în ce mai deschisǎ cǎtre funcţionarea sub paravanul unui offshore, potrivit companiei de audit şi consultanţă fiscală.
Firma offshore, rentabilă la profituri de peste 20.000 de euro
Potrivit R&M Audit, în cazul unei societǎţi ale cǎrei activităţi şi profituri sunt generate exclusiv pe teritoriul României, un offshore devine în general rentabil de la un profit impozabil de minim 20.000 de Euro.
Costurile anuale de întreţinere ale unui offshore variază de la aproximativ 1.000 de euro până la 4.000 de euro, în funcţie de ţara în care a fost infiinţat. În ceea ce priveşte scutirea procentualǎ pe profit, prin utilizarea unei companii offshore, se poate obţine o taxare chiar şi de 0-5%, raportat la baza de impozitare sau de impunere.
“Din aceste calcule reiese clar cǎ acest model devine foarte atractiv: nu numai fostele microîntreprinderi vor apela la înfiinţarea de companii offshore, ci şi din ce în ce mai multe alte firme, dat fiind faptul cǎ, din cauza crizei, profitul brut este oricum în general în scǎdere, iar acţionarii vor sǎ pǎstreze din acesta o cotǎ cât mai mare sub forma profitului net. Statul român poate contracara acest fenomen în creştere doar prin introducerea sau menţinerea unor facilitǎţi fiscale pentru anumite categorii de firme, pentru menţinerea în anumite condiţii a forţei de muncǎ angajate”, susţine Mirela Şerban.
R&M Audit are în portofoliu 200 de clienţi şi este, potrivit propriilor estimări, pe locul 6 în topul firmelor de consultanţă şi audit.