Speriaţi de regimul fiscal din România, de instabilitatea economică şi politică şi de eventuala majorare a taxelor, tot mai mulţi români aleg să-şi înfiinţeze firme în paradisuri fiscale precum Insulele Virgine Britanice, Seychelles, Bahamas, Barbados sau Montserrat. Care sunt costurile de înfiinţare a unei astfel de firme?
În prima săptămână din mai, când zvonurile privind iminenta creştere a TVA la 24-25% şi a cotei unice la 20% păreau tot mai aproape să devină realitate, firmele care se ocupă cu înfiinţarea de companii offshore au fost luate cu asalt de oameni de afaceri intraţi în panică.
Insulele Virgine Britanice
În cazul Insulelor Virgine Britanice, metoda de înmatriculare/înregistrare presupune ca memorandumul şi statutul să fie semnate de acţionar, iar acţionarii trebuie să fie persoane locale licenţiate în acest scop.
În cazul alegeţi ca „destinaţie” Insulele Virgine Britanice trebuie să ştiţi că termenii Bank, Insurance, Trust, Trustee, Chamber of Commerce, Municipal, Royal, British nu pot apărea în numele companiei fără acord anterior sau licenţă, iar timpul de înmatriculare este de 4-5 săptămâni.
Taxele şi impozitele anuale sunt de minim 350 USD în cazul în care capitalul social este mai mic de 50.000 USD.
Costurile obligatorii, plătibile înainte de înmatriculare se ridică la suma de 1.000 de dolari iar taxele anuale incluzând sediu registrat şi agent registrat precum şi taxele se ridică la aproximativ 1.240 de dolari, se arată în datele furnizate de o firmă specializată în înregistrarea de companii offshore, care a ţinut să-şi păstreze anonimatul.
Barbados
În cazul în care vrei să-ţi faci firmă în Barbados trebuie să ştii că toate numele trebuie să se termine cu următoarele cuvinte: Incorporated, Inc., Corporation, Corp., Limited, LTD.
Taxele şi impozitele anuale se ridică la 100 de dolari, iar taxele de constituire sunt de 2.000 de dolari.
Cipru
Numai pentru actele societăţii
895 de euro: Aprobare Nume, Înregistrarea societăţii cu certificate eliberate complet (Certificatul de Înregistrare, Certificat de Director / Secretar, Certificat al Acţionarilor, Certificatul de Sediu, Memorandumul şi Actul Constitutiv înregistrat în limba greacă şi copie tradusă în limba engleză)
Pachet cu nominalizate
1.195 de euro: Aprobare Nume, Înregistrare a societăţii cu certificate eliberate complet (Certificatul de înregistrare, Certificat de Director / Secretar, Certificat al Acţionarilor, Certificatul de Sediu, Memorandumul şi Actul Constitutiv înregistrat în limba greacă şi copie tradusa în limba engleză), nominalizare Administrator / Acţionar / serviciu secretar pentru o singură persoană.
Servicii suplimentare:
Introducerea pentru Cont Bancar: 250 de euro
Înregistrare pentru TVA: 190 de euro
Schimbarea sediului social: 150 de euro
Schimbarea Directorilor / Numele Societatii: 150 de euro fiecare
Apostila de Document: 75 de euro
Taxele anuale
Sediul: 200 de euro pe an
Secretarul Nominalizat: 170 de euro
Directorul Nominalizat: 200 de euro fiecare
Actionar Nominalizat: 170 de euri fiecare
Compania taxe anuale: 370 de euro
Minim taxele de audit: 550 de euro (bazat pe tranzacţii)
Costul total anual pentru o societate cu latente nominalizate (toate trei), a sediului
Inclusiv conturile şi audit: 1.550 de euro P / A
Seychelles
Pentru o firmă înregistrată în Seychelles, taxele şi impozitele anuale sunt de minim 100 de dolari americani în cazul în care capitalul social este mai mic de 100.000 de dolari, iar taxele de constituire se ridică la 890 de dolari.
Suma pentru sediu registrat şi agent registrat este de 780 de dolari, iar costurile opţionale sunt, în funcţie de serivicii (Acţionar nominalizat, Împuternicire cu autentificare notarială, Autentificare notarială sau Apostille, Certificate of Good Standing) sunt între 160 şi 590 de dolari.
Numărul firmelor offshore înregistrate în primele luni ale anului a fost cu 20% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a lui 2009, declara, pentru Capital, Adela Cristea, Managing Director al Ascent Consulting. O creştere importantă (15%) s-a înregistrat şi în ceea ce priveşte numărul de companii româneşti care au ales impozitele mai blânde din Bulgaria. Iar toamna, cred experţii, ar putea aduce un val şi mai serios de plecări spre paradisurile fiscale.
DETALII:
Citeşte şi Firmele fug cu sutele în paradisuri fiscale
Citeşte şi STUDIU: Cât costă să-ţi faci firmă offshore