Vestea că timbrul de mediu – sau taxa pe poluare, cum mai este cunoscut de români – nu mai trebuie plătit la înmatricularea unui autoturism a fost primită cu bucurie de toți cei care au în plan achiziționarea unei mașini, fie ea nouă sau de ocazie. Deși acest bir a fost eliminat, pentru înmatricularea unui vehicul rămân în vigoare reglementări care presupun completarea unor documente și plata unor taxe care necesită timp și bani.
Este important de menționat că o parte dintre documentele și taxele necesare diferă în funcție de starea vehiculului – nou sau de ocazie (second-hand) – și de proveniența acestuia. 
Nebunia documentelor
Astfel, în cazul unei mașini noi care nu a mai fost niciodată înmatriculată în România sunt necesare documente precum cererea solicitantului, fişa de înmatriculare vizată la organul fiscal teritorial competent, cartea de identitate a vehiculului, în original şi copie, actul de identitate al solicitantului, în original şi copie, copia asigurării de răspundere civilă (RCA), dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare și dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare. Dacă solicitantul înmatriculării este persoană juridică sunt necesare, în plus, documente care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul (de exemplu certificat de înregistrare la Registrul Comerţului), împuternicirea reprezentatului legal precum și o copie a cărții de identitate a delegatului, procură specială autentificată și atestatul fiscal.
În cazul unui vehicul de ocazie cumpărat dintr-un stat al Uniunii Europene, pe lângă toate cele de mai sus trebuie depuse la dosar documentele şi plăcile de înmatriculare străine, verificarea tehnică şi nota de autentificare emisă de Registrul Auto Român (RAR).

În cazul vehiculelor de ocazie, înainte de a vă prezenta cu mașina la Serviciul de Îmatriculări din cadrul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) este necesară, așa cum se vede mai sus, și o vizită la RAR pentru a efectua verificarea tehnică şi a obține nota de autentificare. 

Un detaliu important, la Admi­nistrația Financiară trebuie să aveți toate amenzile, taxele și impozitele plătite la zi pentru a putea trece vehiculul cumpărat pe numele dumneavoastră.

Costuri pentru înmatriculare

Dacă vă decideți să parcurgeți singuri întregul proces de înmatriculare costurile sunt exact cele solicitate de autoritățile statului, în schimb, dacă doriți să scăpați de corvoadă puteți apela oricând la firmele specializate în înmatriculări de vehicule. Cele serioase! Contra unui onorariu, angajații acestora vă ajută, pas cu pas, să competați dosarul de înmatriculare și pot chiar să facă totul în locul dumneavoastră dacă sunteți de acord să îi împuterniciți. Serviciile unei astfel de firme nu ar trebui să coste mai mult de 50 – 100 de euro.
Pentru mașinile deja înmatriculate în România, autentificarea RAR costă circa 150 de lei, în timp ce pentru autoturismele care intră pentru prima dată în circulație la noi, efectuarea omologării și eliberarea unei noi cărți de identitate a vehiculului, costă aproximativ 450 de lei.

La sumele de mai sus se adaugă, desigur, plata poliței RCA care trebuie să existe neapărat în dosarul cu care vă prezentați la DRPCIV. Pentru dosar este necesară chitanța de 37 de lei doveditoare a plății con­tra­valorii certificatului de înmatriculare. În momentul depunerii dosarului trebuie să achitați și contravaloarea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare, în valoare de 40 lei, pentru număr la rând, respectiv 85 lei pentru număr preferenţial.

Un calcul simplu, efectuat pentru o mașină de ocazie aflată la prima înmatriculare în România, ne arată că, pe lângă o mulțime de documente, trebuie să cheltuiți și circa 500 de lei, neincluzând aici polița RCA, pentru a vă putea bucura în voie de autoturismul cumpărat.

 Pas cu pas

  • Completare act vânzare-cumpărare
  • Completare fișă înmatriculare
  • Achiziționare poliță RCA
  • Completare cerere intrare în posesie la Administrația Financiară
  • Programare RAR 
  • (doar pentru mașini de ocazie)
  • Efectuare teste RAR 
  • (doar pentru mașini de ocazie)
  • Plata taxe
  • Prezentare dosar DRPCIV

(Articol publicat in ediția de luni, 30 ianuarie 2017, a revistei Capital. Publicația este disponibilă la centrele de difuzare a presei din întreaga țară)