Revista săptămânală britanică Times Higher Education (THE) a publicat topul primelor 100 de universităţi din lume, întocmit pe baza reputaţiei instituţiilor de învăţământ superior. Cât costă un an de studiu la cele mai bune cinci universități din lume?
Nicio instituţie de învăţământ superior din România nu se află anul acesta în top.
Singura instituţie care a obţinut punctajul maxim (rating 100) este celebra universitate americană Harvard. Nu degeaba Harvard a fost aleasă cea mai bună universitate din lume: cei care sunt acceptaţi aici au acces la cele mai bune conditii de scolarizare pe care si le pot dori.
Preţul este însă pe măsură: un an de studiu costă aproape 55.000 dolari, din care cea mai mare pondere o are preţul cursurilor (36.000 de dolari), după care urmează cheltuielile cu chiria , de aproximativ 8.000 de dolari şi cele cu asigurarea de sănătate, de 3.000 de dolari.
Pe locul doi se află tot o universitate din Statele Unite, Massachusetts Institute of Technology (MIT), care a obţinut 87,6 puncte. Universitatea percepe o taxă de şcolarizare) de circa 30.000 de dolari pe an, la care se adaugă cheltuielil cu mâncarea, de aproximativ 300 de dolari pe luna şi cu chiria, de 500 de dolari pe lună.
Pe locul trei se află universitatea britanică Cambridge, cu 81,3 puncte, urmată de Oxford. La Universitatea Cambridge taxa de scolarizare pentru un an de sint de circa 9.000 de lire sterline pe an, iar costurile de întreţinere variază ajung la circa 8.000 de lire sterline pe an. Taxa de studii la Oxford este de 9.000 de lire sterline pe an, la care se adaugă costurile de întreţinere de aproximativ 7.000 de lire sterline pe an.
Pe următoarele două locuri se situează universităţile americane Stanford şi Berkeley. La Stanford, un an de studiu costă în jur de 39.000 de dolari pe an, iar un MBA poate ajunge până la 150,000 de dolari pe an, iar la Berkeley, taxa de admitere ajunge la 20.000 de dolari, la care se adaugă taxa anuală de 30.000 de dolari, plus costuri de întreţinere similare cu cele de la Stanford.
În general, pentru admitere, studenţii trebuie să aplice cu un eseu motivaţional, să aibă rezultate bune la teste precum SAT sau TOEFL, scrisori de recomandare;, foile matricole din liceu şi bineînţeles, să plătească taxa anuală şi pe cea de admitere.