Cât cer, de fapt, fermierii pentru un litru de lapte? Foarte mulți dintre ei ies în pierdere, iar situația este mai complicată în anumite regiuni ale țării. Din ce în ce mai mulți au ales să renunțe la creșterea bovinelor pentru lapte.
Prețul unui litru de lapte este un subiect sensibil pentru mulți fermieri. Pe parcursul ultimului an, tot mai mulți au ales să renunțe la creșterea bovinelor. Motivul este că prețul pe care îl primeau de la procesatori nu era insuficient. Astfel, nu-și puteau menține afacerile pe linia de plutire.
Un fermier cere 2,5 lei plus TVA pentru un litru de lapte
Un fermier a declarat pentru AGRO TV că cere 2,5 lei/litru plus TVA. Dacă ar fi fost 3 lei/litru, ar fi fost excelent, spune el. Potrivit explicațiilor oferite pentru sursa menționată, primul preț menționat este suficient doar pentru a menține afacerea pe linia de plutire. Cu 2,5 lei/litru, nu există niciun câștig, spune el.
3 lei/litru ar fi fost un preț care acoperea toate cheltuielile și exista și ceva profit.
„Acum vă pot spune cât este: 2,5 lei/litru plus TVA. Dacă ar fi fost 3 lei/litru, ar fi fost excelent, așa cum a fost în perioada de iarnă din 2022-2023. Și acum, pe 2,5 lei/litru, suntem pe linia de plutire, nu avem un câștig. Cu 3 lei era un preț care acoperea toate cheltuielile și aveam și ceva profit.
Noi avem niște contracte cu un procesator, un contract care este de 20 de ani, iar el respectă și își ia tot timpul cantitățile de lapte. Niciodată nu ni s-a refuzat o cantitate de lapte și e serios și din punct de vedere al plății, în primele zile ale lunii plătește suma pe care noi am agreat-o în contracte. (…) Noi avem un preț negociat, acum depinde și de calități, și de cantități. Firma la care dăm noi este o firmă care ține foarte mult la calitate, iar mie nu mi s-a întâmplat, în 30 de ani, să mi se refuze lapte că nu are calitățile necesare”, a relatat fermierul pentru sursa menționată.
Mulți fermieri se află într-o situație mai dificilă
Situația este mult mai dificilă în anumite regiuni ale țării. De exemplu, un crescător din județul Botoșani spune că prețul laptelui la poarta fermei sale este de 1,8 lei/litru.
Astfel, fermierii merg în pierdere, iar mulți dintre ei aleg să abandoneze afacerea și să orienteze spre altceva.
Amintim că prețul la raft variază între 4,5 și 10 lei. Totodată, face parte din alimentele cu preț plafonat. Lista alimentelor cu preț plafonat este următoarea:
- Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi;
- Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT;
- Brânză telemea de vacă vrac;
- Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame;
- Făină albă de grâu „000” până la 1 kg;
- Mălai până la 1 kg;
- Ouă de găină calibrul M;
- Ulei de floarea-soarelui până la 2 l;
- Carne proaspătă pui / pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard;
- Carne proaspătă porc / carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc;
- Legume proaspete vrac / roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi;
- Fructe proaspete vrac / mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă;
- Cartofi proaspeţi albi vrac;
- Zahăr alb tos până la 1 kg;
- Smântână – 12% grăsime;
- Unt până la 250 grame;
- Magiun până la 350 grame.