Cât costă motorina și benzina joi, 2 mai?
Pentru un plin de benzină sau de motorină, șoferii au fost nevoiți să scoată din buzunar aceeași sumă de bani. Acest lucru s-a întâmplat după ce benzina a înregistrat creșteri mici, dar constante, iar motorina s-a mai ieftinit.
Joi, la o stație Petrom din București, de pe strada Dr. Herescu Petre, nr. 2A, sector 5, prețul litrului de benzină standard a scăzut la 7,32 lei, față de 7,33 lei cât era marți.
La celelalte stații din București, prețurile benzinei standard sunt cuprinse între 7,34 și 7,50 lei, înregistrând o ușoară creștere.
Prețurile pentru benzina premium variază între 7,83 lei și 8,14 lei, înregistrând o ușoară scădere față de ziua anterioară.
Cât costă motorina în România?
Joi, prețul minim pentru motorină standard în București a atins 7,32 lei pe litru, egalizându-se cu prețul benzinei. Aceasta este disponibilă la o stație Socar din București, situată pe Strada Vasile Lascăr, nr. 141A.
În București, prețul maxim pentru combustibil ajunge la 7,47 lei pe litru, înregistrând o ușoară creștere.
Prețul pentru motorină premium se situează între 7,70 lei și 7,97 lei pe litru, înregistrând o ușoară creștere.
În anul trecut, costul unui litru de benzină standard depășea pragul de 8 lei, în timp ce motorina standard ajunsese să depășească 9 lei pe litru.
Prețul gaze în Europa
La începutul lunii mai, prețurile europene la gazele naturale au scăzut la 28,5 euro/MWh, situându-se aproape de cel mai scăzut nivel din ultimele trei săptămâni, pe fondul unui context care a limitat cererea de gaze naturale.
Noile previziuni au indicat că Europa ar trebui să aibă condiții moderat calde și în mare parte uscate în următoarele 10 zile, ceea ce va limita cererea de încălzire care utilizează intensiv gazele naturale.
În plus, previziunile de vânt puternic au susținut așteptările privind o producție amplă de energie eoliană în această perioadă, în timp ce aprovizionarea crescută cu gaze naturale din Norvegia a restabilit o sursă cheie de aprovizionare a economiilor europene după unele întreruperi de întreținere.
Aceste evoluții se bazează pe nivelurile ridicate de stocare a gazelor pe continent, care, conform ultimelor estimări, se situează la 62%, precum și pe reluarea preconizată a exporturilor de GNL din SUA.
În ceea ce privește cererea pe termen lung, miniștrii Energiei din țările G7 au convenit să elimine treptat energia pe bază de cărbune până în a doua jumătate a deceniului următor, sprijinind astfel cererea de gaze în viitor, deși Japonia și Germania au beneficiat de o marjă de manevră suplimentară.