Cât costă un plin de benzină marți, 17 septembrie? Vești bune pentru șoferi

pompa, benzină

SURSA FOTO: Dreamstime

Prețuri carburanți marți, 17 septembrie. Șoferii au parte de vești bune, în special cei care au mașini pe benzină. Prețul a scăzut față de ziua precedentă. Cât costă un plin.

Prețuri carburanți marți, 17 septembrie

În data de 17 septembrie, prețurile la carburanți au înregistrat fluctuații, cu o scădere notabilă a prețului pentru benzina premium comparativ cu ziua anterioară.

Conform specialiștilor, prețul pentru un litru de benzină standard variază între 6,84 și 6,99 lei. În ceea ce privește benzina premium, prețul a scăzut și se situează acum între 7,44 și 7,69 lei.

Motorina, pe de altă parte, are un preț cuprins între 6,98 și 7,07 lei pentru un litru de motorină standard. Motorina premium se vinde între 7,34 și 7,63 lei pe litru.

Pentru cei care utilizează GPL, prețul unui litru se află între 3,42 și 3,46 lei.

SURSA FOTO: Dreamstime

Prețurile europene ale gazelor naturale străduiesc să găsească un nivel minim

Într-un raport recent privind competitivitatea europeană, publicat la 9 septembrie, fostul prim-ministru italian Mario Draghi a subliniat, de asemenea, impactul activității de tranzacționare speculativă asupra volatilității și prețurilor de pe piața europeană a gazelor.

În conformitate cu reglementările existente, entitățile financiare se pot baza pe scutiri în ceea ce privește normele de conduită și prudențiale, raportul subliniind așa-numitele „scutiri auxiliare” – cele acordate atunci când activitățile principale ale unei entități nu sunt tranzacționarea.

Invocând reglementările actuale ale pieței energiei din SUA, raportul a solicitat ca autoritățile de reglementare din UE să dispună de controale mai stricte pentru a combate aceste riscuri de amplificare a volatilității și a șocurilor prețurilor.

„Urmând exemplul SUA, autoritățile de reglementare ar trebui să poată aplica limite ale pozițiilor financiare, precum și plafoane dinamice în situațiile în care prețurile la vedere sau ale instrumentelor derivate din domeniul energiei din UE diferă semnificativ de prețurile globale ale energiei”, se arată în raportul Draghi. „UE ar trebui, de asemenea, să instituie un regulament comun de tranzacționare care să se aplice atât piețelor spot, cât și piețelor instrumentelor derivate și să asigure supravegherea integrată a piețelor energiei și a instrumentelor derivate din sectorul energetic.”

SURSA FOTO: Dreamstime

Schimbarea poziției fondurilor

Fondurile speculative au vândut contractele futures europene pe gaze naturale, conform datelor Intercontinental Exchange, pe măsură ce au cedat în fața presiunii descendente exercitate de fundamentele europene slabe.

Numărul de poziții pentru contractele futures Dutch TTF pe gaze naturale a totalizat 3,67 miliarde de loturi în poziții lungi și scurte pentru săptămâna încheiată la 6 septembrie, conform celor mai recente date ICE.

Dintre acestea, întreprinderile comerciale au contribuit majoritar, cu 63%, care includ comercianți nereglementați, întreprinderi comerciale, family offices și fonduri de dotare universitare, conform datelor indicelui ICE.

După aceasta, fondurile de investiții au contribuit cu cea mai mare proporție, de aproape 22%, care cuprinde fonduri de investiții, fonduri de investiții, fonduri tranzacționate la bursă și fonduri speculative.