În septembrie anul acesta, legea de introducere a coplății în sistemul sanitar a fost respinsă astăzi de Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților, din cauza absenteismului la vot. Acum însă, este sigur că fiecare pacient va plăti anual, cumulat, o sumă de cel mult 600 de lei pentru consultaţii, spitalizări, analize de laborator sau investigaţii. Odată atins acest plafon valoric, pacienții au dreptul la servicii medicale gratuite. Contribuţia nu poate depăşi a douăsprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale ale pacientului.
Noua lege denumește coplata ca "tichet moderator de sănătate", care reglementeaza următoarele tarife:
- vizită la doctorul de familie – 5 lei
- vizita la medic specialist 10
- internare de o săptămână într-un spital de stat vom plăti 100 de lei
Totuşi, anumite categorii vor fi scutite de la coplată. Printre alţii, pensionarii cu venituri de cel mult 700 de lei pe lună şi copiii de până la 18 ani și bolnavii incluși în programele naţionale. De asemenea, pentru naştere nu se încasează coplata.
România s-a angajat în fața FMI să introducă sistemul de coplată și de asemenea ca ponderea scutirilor de la plată să nu depăşească un nivel de 40 la sută dintre pacienţi.
Estimările Ministerului Sănătății arată că prin coplată, se vor atrage anual 378 milioane de lei în sistemul de sănătate, care vor fi utilizați pentru creșterea calității serviciilor medicale. Totuși, este greu de determinat dacă coplata va putea să stopeze fenomenul șpăgii, atât de întâlnit în sistemul sanitar românesc. Potrivit Băncii Mondiale, valoarea banilor negri care circulă în acest sistem anual este de cel putin 300 de milioane de euro și constă în cadouri de la pacienți, babi propriu-ziși sau stimulente ale companiilor farmaceutice pentru medici.