Cifra include împrumuturile acordate în cadrul celor două programe de asistenţă cu guvernele europene şi Fondul Monetar Internaţional, în valoare nominală de 220 de miliarde de euro până acum, din care o parte au fost rambursate, precum şi obligaţiunile guvernamentale greceşti deţinute de Banca Centrală Europeană şi alte bănci naţionale din zona euro.
Investitorii privaţi deţin obligaţiuni guvernamentale greceşti în valoare de 38,7 miliarde de euro, după o reducere majoră a datoriilor în 2012 care a diminuat datoria Greciei cu 107 miliarde euro şi valoarea deţinerilor private cu 75%. De asemenea, Guvernul grec a emis titluri de trezorerie pe termen scurt în valoare de 15 miliarde de euro, deţinut în principal de băncile greceşti.
În ceea ce priveşte datoriile către Fondul Monetar Internaţional (FMI), Greciei i-au fost promise un total de 48,1 miliarde de euro de către FMI, dintre care 16,3 miliarde de euro urmau să vină până în luna martie 2016 dacă Atena finaliza cu succes al doilea program de ajustare economică. Grecia şi-a rambursat datoriile către FMI până la începutul acestei luni când a decis să folosească o prevedere care îi permitea să cumuleze cele patru tranşe în valoare de 1,6 miliarde de euro ce ar fi trebuit rambursate până la finele lunii iunie.
Banca Centrală Europeană (BCE) deţine obligaţiuni greceşti în valoare de aproximativ 18 miliarde de euro, însă valoarea acestora va scădea dacă ţara va ieşi din zona euro, iar 6,7 miliarde de euro din acestea ajung la maturitate în lunile iulie şi august.
În cazul guvernelor din zona euro, acestea au acordat Greciei credite bilaterale în valoare de 52,9 miliarde de euro, în cadrul primului program de asistenţă din 2010. Potrivit celui de-al doilea program din 2012, Atena a mai primit 141,8 miliarde de euro din partea fondului de salvare financiară al zonei euro. Expunerea Germaniei este de 57,23 miliarde de euro, urmată de Franţa cu 42,98 miliarde de euro, Italia 37,76 miliarde de euro şi Spania cu 25,1 miliarde de euro. Acestea pe lângă contribuţiile lor la creditele FMI, care corespund cu cotele lor în cadrul instituţiei financiare internaţionale.
Grecia a cerut partenerilor europeni o nouă reducere a datoriei însă guvernele din zona euro au subliniat că vor lua în discuţie acest lucru doar dacă Atena adoptă noi restricţii bugetare. AGERPRES