Mai multe state din Europa, mai ales după invazia Rusiei în Ucraina, sunt ținta propagandei rusești. Corina Rebegea, expert în guvernanță, a oferit un interviu pentru Adevărul, în care a vorbit despre cleptocrație și despre armele Kremlinului.
Corina Rebegea este expert în guvernanță în cadrul Institutului Național Democratic în Washington DC, după ce ani la rând a fost directorul programului pentru rezilienţă democratică în spaţiul transatlanic. Totodată, ea a fost printre primii români care a intrat într-un think tank american.
Experta a atras atenția asupra mașinăriaei de propagandă rusă în Europa, mai ales în zona de Est a continentului. România, ca stat membru NATO și UE, nu este o excepție, mai cu seamă că, tehnicile de răspândire a propagandei s-au rafinat, iar Kremlinul a găsit noi mijloace de a-și transmite mesajul veninos. Mai mulți experți au afirmat că laboratoul de la Kremlin de fabricare a informației devine din ce în ce mai periculos.
Vulnerabilitatea Europei
„România este, desigur, vizată de maşinăria de propagandă şi dezinformare rusă. Există o mulţime de narative conspiraţioniste, naţionaliste, anti-occidentale, anti-democratice, unele ascunse cumva în anumite grupuri marginale din societatea românească, pe care platforme pro-Kremlin le distribuie şi le amplifică. Din păcate, ca şi în alte state, unele dintre aceste narative ajung şi în ceea ce numim dezbaterea mainstream. România este vizată ca orice alt stat din alianţa transatlantică pentru că orice breşă de încredere favorizează politicile Kremlinului”, a explicat Corina Rebegea.
Experta a mai adăugat că în Europa există o vulenrabilitate în acest sens: Am auzit de foarte multe ori argumentul că românii au sentimente anti-ruseşti şi că e greu să produci o transformare în acest sens. Însă campaniile de dezinformare nu urmăresc câştigarea simpatiei românilor, cât subminarea încrederii în UE, NATO, sistemul nostru democratic, vecini şi aliaţi etc, a menționat experta pentru Adevărul.
Cleptocrația generată de Rusia nu are margini
Kremlinul și regimurile oligarhice din fostele state membre URSS au încercat în ultimele decenii, și chiar au avut și succese parțial, să exporte cleptocrația și în alte părți ale lumii. Aceștia au primit sprijinul necesar chiar din partea unor state democratice, de cele mai multe ori fără ca acestea să realizeze ce se întâmplă. Astfel, oligarhii din fostul spațiu sovietic, din Siberia și până în Ucraina, s-au aflat într-o continuă expansiune și au reușit să-și dezvolte afaceri importante în întreaga lume. Un aspect interesant este că nu doar Rusia și țările est-europene exportă corupția, ci în unele cazuri o pot face și statele democratice.
„Regimurile corupte sau cleptocratice nu pot supraviețui fără sprijin din statele așa-zis dezvoltate, dar și din statele care servesc ca paradisuri fiscale. Veți vedea, de exemplu, că în Statele Unite societatea civilă, dar și decidenți din zona Administrației sau a Congresului au început să-și întoarcă privirea spre modul în care diferiți oligarhi și cleptocrați își investesc și spală banii în SUA cu ajutorul a tot felul de servicii de consultanță sau în sectorul produselor de lux sau pe piața imobiliară.
Discuții similare se poartă și în Canada sau în state Vest-Europene sau în Grupul celor 7. Pe lângă faptul că statele așa-zis dezvoltate pot încuraja corupția, o pot și exporta, fie prin companii private, fie prin reminiscențele sistemului colonial”, atenționează Corina Rebegea.