Medicul infecționist Adrian Marinescu, director medical al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, a declarat vineri la Digi că noua tulpină 1b a virusului Mpox se dovedește a fi mai agresivă și ar putea reprezenta un risc semnificativ.

Această tulpină este cunoscută și sub numele de „variola maimuței”. Ea a fost identificată pentru prima dată în Europa la un suedez care s-a întors dintr-o țară africană.

Persoana respectivă a solicitat ajutorul medical în Stockholm. Ea a făcut acest lucru după ce a început să se simtă rău și a fost diagnosticată cu Mpox. Acesta este primul caz de infecție cu tulpina agresivă al virusului diagnosticat în afara continentului african.

Virusul a provocat 548 de decese în Congo

Europa se așteaptă să înregistreze mai multe cazuri importate de Mpox în perioada următoare. Acest lucru a fost transmis conform unei alerte emise joi de filiala europeană a Organizației Mondiale a Sănătății. Organizația a menționat că este probabil ca în regiunile europene să apară noi cazuri de tulpina 1 a virusului Mpox în zilele și săptămânile viitoare. Mpox se răspândește rapid în Africa. Tulpina infectată care a afectat pacientul din Suedia a provocat 548 de decese în Congo.

Medicul Adrian Marinescu a avertizat că noua variantă de Mpox ar putea reprezenta o problemă semnificativă. El a explicat că nu există motive de panică. Cu toate acestea, a spus că este esențial să rămânem prudenți și să considerăm această boală ca o posibilă amenințare.

Variola maimuței a fost prezentă în Europa de ceva timp

Variola maimuței a fost prezentă în Europa de ceva timp. Acum, tulpina 1b ar putea cauza forme mai severe ale bolii. Riscul de transmitere este mai mare prin contact prelungit. Pe listă se află tusea, strănutul sau prin contactul cu obiecte contaminate. Așadar, alerta actuală sugerează că profesioniștii din domeniul medical ar trebui să ia în considerare această posibilitate. Sunt vizate mai ales persoanele venite de pe continentul african.

„Aici sunt două lucruri: în primul rând, că variola maimuței e de multă vreme în Europa, e adevărat că au fost cazuri izolate, iar variantele noi întotdeauna apar. Faptul că acum această variantă 1b poate să ne pună mai multe probleme, acest lucru se referă la eventuale forme severe care sunt în procent mai mare. Nu numai că se transmite ușor, poate ar fi bine să ne amintim că e vorba de un contact prelungit și un contact apropiat, deci clar că riscul va fi mult mai mare prin tuse, prin strănut sau prin obiecte contaminate. Ceea ce înseamnă că de acum încolo alerta ne va spune așa: lumea medicală trebuie să ia în calcul acest diagnostic și de fiecare dată când o persoană vine mai ales de pe continentul african să se gândească, printre alte, și că va putea să fie variola maimuței”, a spus acesta.

Medicul infecționist Adrian Marinescu spune care sunt simptomele

Doctorul a spus că, în stadiul inițial al infecției, când nu există erupții pe piele, poate fi dificil să identifici boala. Asta pentru că simptomele precum febra, starea generală alterată, durerea de cap și inflamația ganglionilor sunt comune altor infecții. Totuși, în prezența unei erupții dureroase, cu vezicule, care apare de obicei la nivelul organelor genitale, trebuie să fii atent.

El a avertizat că acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele care au venit recent din afara Europei. Sunt în vizor în special din Africa. Pe listă se află și cele care au avut contact cu cineva recent întors din aceste zone.

Tratamentul pentru infecția cu Mpox este ajustat în funcție de fiecare caz în parte.