Anumite regiuni din lume au stiluri de viață pe care cercetătorii le-au asociat adesea cu longevitatea. Aceste regiuni, cunoscute sub numele de ”zone albastre”, includ insula Sardinia din Italia, Okinawa din Japonia și Loma Linda din California. Oamenii care trăiesc aici sunt mai activi, aparțin comunităților bazate pe credință și sunt mai înclinați să acorde prioritate familiei și prieteniilor, potrivit unui articol din American Journal of Lifestyle Medicine.
Laptele și alte produse lactate sunt consumate în cantități mici
O dietă sănătoasă joacă, de asemenea, un rol important în stilul de viață din ”zonele albastre”. Cea mai importantă masă a oamenilor care trăiesc aici este fie după-amiaza târziu, fie seara devreme și nu mănâncă niciodată după anumite ore. Oamenii din zonele albastre au, în principal, o dietă pe bază de plante, bogată în fasole, fructe și legume. Carnea este consumată doar de cinci ori pe lună, în cantități mici, doar pentru a da savoare preparatelor.
Cel mai des se consumă laptele de oaie și laptele de capră
Laptele și alte produse lactate sunt consumate și ele in cantități mici, o mare parte din ceea ce consumă fiind produse fermentate precum iaurt, lapte bătut sau brânză. Cu toate acestea, în majoritatea zonelor albastre, lactatele consumate nu provin de la vaci. Cel mai des se consumă laptele de oaie și de capră.
Potrivit unui articol publicat în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare, laptele de oaie este o sursă bogată de substanțe bioactive care ajută sănătatea. Este încărcat cu acizi grași, proteine, vitamine și minerale. În plus, are o cantitate mare de acid linoleic conjugat (CLA), cunoscut pentru reducerea obezității și a diabetului de tip 2. De asemenea, conține biopeptide cu proprietăți antivirale, antibacteriene și antiinflamatorii și ar putea combate celulele canceroase.
Laptele de capră conține proteine, bogat în acizi acizi grași omega-6 și omega-3
Un articol din 2021 din Frontiers in Nutrition susține că laptele de capră și produsele lactate de capră pot fi eficiente în gestionarea colesterolului. Laptele de capră conține proteine despre care s-a descoperit că inhibă ACE, o enzimă legată de hipertensiune arterială, ceea ce poate face ca produsele din lapte de capră să fie utile pentru gestionarea tensiunii arteriale.
Laptele de capră este bogat și în acizi grași omega-6 și omega-3, buni pentru sănătatea cardiovasculară. Anumiți compuși din laptele de capră pot reduce grăsimea corporală și au proprietăți antioxidante, protejând împotriva afecțiunilor asociate cu colesterolul ridicat și stresul oxidativ.
O cană de lapte de capră are 168 de calorii și 10 grame grăsime
Persoanele care nu pot digera lapte de vacă s-ar putea simți mai bine dacă beau lapte de capră, deși conține lactoză. Dar este mai puțin probabil să declanșeze alergii. Deși majoritatea magazinelor alimentare au versiuni cu conținut scăzut de grăsimi și degresate de lapte de vacă și alte produse lactate, laptele de capră are mai puține opțiuni disponibile. O cană de lapte de capră are 168 de calorii și 10 grame de grăsime.
O cană de lapte de oaie are 265 de calorii, 17 grame grăsime
Laptele de oaie nu se găsește foarte ușor în magazine, deoarece reprezintă doar 1% din producția mondială de lapte. De asemenea, este mai scump pentru că oile nu produc la fel de mult lapte ca vacile. Laptele de oaie este mult mai gros, de aceea îl găsiți în brânzeturi ca feta, ricotta, romano și roquefort. Laptele de oaie este bogat în calorii și în proteine. O cană de lapte de oaie are 265 de calorii, 15 grame de proteine și 17 grame de grăsime.