Cât de bun este laptele pentru sănătate. Puțini știu ce tip trebuie să cumpere

lapte

SURSA FOTO: Dreamstime

Laptele este un aliment obligatoriu încă din primii ani de viață. Apoi, în ani, fie că este savurat simplu, cu cafeaua de dimineață sau cu cerealele, laptele are un loc special în dieta zilnică a oamenilor. În timp, unii dezvoltă, sau nu, o apetență pentru lapte, unii nu-l mai consumă deloc, iar cei mai mulți spun că au ajuns să o facă doar ocazional.

Pe fondul polemicilor din jurul beneficiilor laptelui, fie animal, fie vegetal, pentru sănătatea oamenilor, oamenii sunt tot mai derutați în ceea ce privește alegerea pe care trebuie să o facă. USA Today oferă acum câteva explicații privind beneficiile acestui aliment.

Care este cel mai sănătos lapte

Potrivit Eating Well, beneficiile laptelui de vacă pot fi „greu de învins” atunci când vine vorba de nutriție. Laptele de vacă, cel mai frecvent tip de lapte pe care îl cumpără oamenii, conține vitamine și nutrienți precum calciu, vitamina D, niacină și proteine.

O cană de lapte de vacă conține aproximativ 8 grame de proteine ​​(la o porție de 240 ml) și satisface aproximativ o treime din necesarul zilnic de proteine. Este și o sursă excelentă de calciu, deoarece laptele este îmbogățit cu vitamina D, care ajută la absorbția calciului, făcându-l o sursă de hrană completă. Asociația Americană a Inimii recomandă consumul de lapte fără grăsimi, sau cu 0,5% grăsime și 1% grăsime, deoarece au mai puține grăsimi saturate, un conținut redus de colesterol și calorii, dar mai mulți nutrienți.

Care este reversul medaliei

Dar, ca orice aliment consumat în exces există și reversul medaliei. Iar laptele nu face excepție. Un consum excesiv de lapte poate duce la probleme digestive, precum și la posibile complicații din cauza ingerării prea multor substanțe nutritive. În timp ce cantitatea potrivită de lapte poate ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase, un consum prea mare poate duce la creșterea în greutate. Aceste informații nu le vor fi de folos persoanelor care au intoleranță la lactoză. Dar, și pentru ei, există acum variante sănătoase.

Care sunt beneficiile laptelui din soia

Laptele de soia este un lapte tot mai popular și are un profil nutritiv similar cu cel al laptelui de vacă. Laptele de soia se face din înmuierea boabelor de soia în apă și măcinarea lor, apoi filtrarea amestecului rămas pentru a forma o băutură cremoasă. Este bogat în proteine, calciu, vitamina B12 și potasiu și poate fi folosit ca înlocuitor al laptelui de vacă, în cafea sau la diferite preparate.

Cel mai bun lapte pentru pierderea în greutate

Potrivit unui studiu realizat de NIH, laptele de migdale neîndulcit are cele mai puține calorii și ajută la un regim sărac în carbohidrați. Migdalele au  un conținut ridicat de acizi grași mononesaturați (MUFA) care ajută la pierderea în greutate și la gestionarea greutății.

Dar laptele cu cele mai multe proteine?

Laptele de oaie are cele mai multe proteine, cu 14,7 grame la o cană de porție de 240 mg , potrivit Departamentului Agriculturii din SUA. Laptele de vacă are aproape 8,5 grame proteine ​​în versiunea sa cu conținut scăzut de grăsimi.

Câte proteine conțin diferitele tipuri de lapte pe bază de plante, conform USDA:

Lapte de soia neîndulcit – 8,5 grame

Lapte de ovăz – 2 grame

Lapte de cânepă – 2 grame

Lapte de migdale – 1 gram

Lapte de orez – 0,7 grame

Lapte de cocos – 0,5 grame