Bananele sunt o sursă bogată de carbohidrați, transformați rapid în energie. Conținutul mare de zahăr este echilibrat cu o cantitate mare de fibre și mică de grăsimi, fapt ce contribuie la reglarea asimilării zahărului. De aceea, aceste fructe oferă rapid senzația de sațietate și au și un conținut bogat de potasiu.
Bananele verzi, necoapte, sunt mai puțin apreciate pentru gustul lor decât cele coapte, însă amidonul pe care-l conțin poate aduce beneficii nebănuite în cazul anumitor afecțiuni. Un studiu care s-a întins pe o perioadă de mai mulți ani a descoperit că amidonul din bananele necoapte poate reduce riscul unor anumite tipuri de cancer, cu peste 60%. Acest tip de amidon se mai găsește și în ovăz, cereale, paste, orez, mazăre și fasole, potrivit Thebrighterside.
Amidonul din bananele verzi, testat pe sute de pacienți
Realizat de experți de la Universitățile din Newcastle și Leeds și publicat în revista Cancer Prevention Research, studiul ar putea avea implicații importante în reducerea cancerelor din partea superioară a intestinului, despre care medicii spun că poate fi greu de identificat și diagnosticat. Pe durata studiului, participanții au luat o doză din acest tip de amidon, numit amidon rezistent, echivalentul celui obținut dintr-o banană necoaptă.
Ce s-a descoperit la acești pacienți
Aproximativ 1.000 de pacienți cu sindromul Lynch o afecțiune genetică, despre care se spune că poate crește riscul de cancer, în special în intestinul gros și rect, au luat doza respectivă timp de doi ani. Studiul a arătat că, deși amidonul nu a afectat cancerele la nivelul intestinului, a redus incidența cancerelor în alte părți ale corpului cu mai mult de jumătate. A avut un efect deosebit asupra cancerelor tractului gastrointestinal superior, inclusiv asupra cancerelor esofagiene, gastrice, biliare, pancreatice și duodenale.
În cadrul studiului s-a observat dispariția cancerului la fiecare pacient. Efectul administrării suplimentului a fost evident timp de 10 ani și după ce pacienții au încetat să-l mai ia.
Amidonul rezistent se găsește și în mazăre, fasole, ovăz
„Am descoperit că amidonul rezistent reduce o serie de tipuri de cancer cu peste 60%. Efectul a fost cel mai evident în partea superioară a intestinului”, a declarat John Mathers, profesor de nutriție la Universitatea Newcastle.
„Doza utilizată în studiu este echivalentul consumului zilnic al unei banane, Înainte ca acestea să devină prea coapte și moi, amidonul din banane rezistă la descompunere și ajunge în intestin, unde poate schimba tipul de bacterii care trăiesc acolo”, a subliniat el.
Amidonul rezistent poate fi administrat și ca supliment și se găsește în mod natural în mazăre, fasole, ovăz și alte alimente bogate în amidon, a adăugat el.
Amidonul rezistent hrănește bacteriile intestinale bune
Amidonul rezistent este un tip de carbohidrat care, spre deosebire de majoritatea carbohidraților, nu este digerat în intestinul subțire. În schimb, fermentează în intestinul gros, hrănind bacteriile intestinale sănătoase. Profesorul Mathers crede că amidonul rezistent poate reduce dezvoltarea cancerului prin reducerea cantității de acizi biliari din intestin despre care se știe că dăunează ADN-ului și, în cele din urmă, duce la cancer. El a avertizat însă că vor fi necesare studii suplimentare pentru a verifica acest lucru.