Temperatura pielii este măsurată pentru a vedea dacă temperatura corporală este crescută, indicând febră, unul dintre simptomele principale ale COVID-19, potrivit NationalInterest.
Partea bună a utilizării termometrelor cu infraroșu este că procedura e rapidă, simplă și neinvazivă. Astfel, multe persoane pot fi verificate fără a perturba călătorii care se deplasează printr-un aeroport sau pe cei care intră pe un stadion.
Dar pentru a fi instrumente utile de screening în masă, termometrele cu infraroșu trebuie să fie și exacte. Și aici apar problemele.
Deși febra este un simptom principal al COVID-19, multe persoane infectate nu prezintă simptome și nu dezvoltă febră după ce s-au îmbolnăvit. Cel puțin 11% dintre cei cu COVID-19 nu au febră și doar 43% dintre pacienții care ajung în spital au febră. Așadar, măsurarea temperaturii nu e o abordare infailibilă.
În plus, în timp ce un termometru cu infraroșu poate măsura temperatura pielii cu exactitate, întrebarea este: temperatura frunții ne spune ceva despre temperatura corpului, ca semn al febrei?
În anumite circumstanțe, o temperatură crescută a frunții poate indica o creștere a temperaturii corpului. Se știe că oamenii pun mâna pe frunte atunci când simt că îi încearcă o răceală.
Problema este că temperatura frunții sau a pielii poate fi mare sau mică, independent de temperatura corpului, din multe motive.
Statul mai mult la soare, o anumită activitate sportivă, hainele groase, alcoolul sau diverse afecțiuni ale pielii, toate pot influența temperatura.
Astfel de factori pot avea ca rezultat teste fals pozitive, în cazul în care cineva e bănuit că are febră, sau fals negative, dacă trece testul de screening, deși are febră. Deci, niciun rezultat nu este bun.
Și chiar dacă un termometru cu infraroșu ar putea identifica cu exactitate indivizii cu o temperatură corporală ridicată, poate fi un indiciu al febrei? Din nou, răspunsul e negativ. Temperatura corpului poate fi ridicată și în urma exercițiilor fizice. Sau când alergi în aeroport, de la un terminal la altul, pentru a prinde un avion.
Toate acestea au făcut ca Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor să concluzioneze că, deși unele cazuri COVID-19 sunt detectate prin screening de temperatură în aeroporturi, ele nu sunt eficiente.
Și agenția canadiană pentru medicamente și tehnologii în sănătate a constatat că „precizia termometrelor cu infraroșu este echivocă și necesită mai multe cercetări”.
Prin urmare, o cale mai bună de utilizare a termometrelor cu infraroșu pentru detectarea COVID-19 ar putea fi măsurarea temperaturii mâinii și a colțului ochiului și determinarea diferenței.