Pe piaţa corupţiei ruseşti orice este posibil. De exemplu, un post în poliţia rutieră costă 40.000 de euro, iar o decizie favorabilă în justiţie pentru un caz penal cost[ aproximativ 26.000 de euro, se arată într-un raport independent publicat ieri şi care precizează faptul că jumătate din PIB-ul Rusiei intră în buzunarele funcţionarilor corupţi.

Deşi nivelul de corupţie este alarmant, Rusia se află pe locul 146 într-un clasament care ordonează ţările în funcţie de nivelul corupţiei şi care cuprinde 180 de state.

Conform raportului, care a cercetat nu mai puţin de 6.589 de plângeri, decizia favorabilă a unei instanţe într-un caz civil poate fi cumpărată cu până la 800 de euro.

Într-o ţară în care salariul mediu nu depăşeşte nivelul de 600 de euro, un post de asistent de procuror la o instanţă locală ajunge să coste aproximativ 7.800 de euro, raportul insistând pe faptul că acolo unde esete vorba de joburi „prestigioase” corupţia este stabilă.  

Raportul mai precizează faptul că „fuziunea dintre lumea criminală şi forţele de ordine are caracter universal” în Rusia.

În cifre, această afirmaţie se traduce în felul următor: responsabilii departamentelor de poliţie care ar trebui să lupte împotriva crimei organizate dar care oferă protecţie celor în cauză au un venit de până la 20.000 de dolari pe lună, în timp ce procurorii sunt mituiţi cu 10.000 de dolari.

SURSA: L’Expansion