Primul dintre ele se referă la „Glorie Hong Kong-ului”, un imn născut din vâltoarea protestelor pro-democrație din 2019. Departamentul Justiției din Hong Kong a cerut luni Înaltei Curți a orașului să interzică oricui, din motive de securitate națională, să „difuzeze, interpreteze, tipărească, publice, vândă, ofere spre vânzare, distribuie, disemineze, afișeze sau să reproducă” cântecul „în orice fel”.
Beijingul susține că legea securității naționale li se aplică inclusiv exprimării în străinătate și străinilor. Articolul 43 stipulează că autoritățile pot dispune unui „furnizor de servicii în cauză” să predea comunicații sau să șteargă informații.
Hong Kong-ul le poate cere companiilor să șteargă postările de pe rețele de socializare
Legea spune că Hong Kong-ul le poate cere companiilor care dețin rețele sociale să șteargă postări considerate a fi o amenințare la adresa securității naționale, iar refuzul de a îndeplini ordinul se poate pedepsi cu amendă sau închisoare.
Mai există un caz recent implicând o studentă de 23 de ani din Hong Kong care frecventa o universitate japoneză. Acum vreo doi ani tânăra, al cărei nume n-a fost publicat, a postat o scurtă afirmație pe Facebook despre independența Hong Kong-ului, conform agenției JiJi Press din Tokyo. Autoritățile din Hong Kong au arestat-o în martie, când revenise în oraș pentru a-și reînnoi cartea de identitate.
Tomoko Ako, o profesoară japoneză printre ai cărei studenți se numără și iubitul studentei din Hong Kong, a declarat că tânăra a fost inculpată pentru „incitare la secesiune”, pe baza legii de securitate națională a teritoriului.
Studenta e în prezent eliberată pe cauțiune, însă pașaportul i-a fost confiscat și nu se mai poate întoarce la studii în Japonia. Autoritățile din Hong Kong vor să-i distrugă viața pentru o postare pe Facebook de acum doi ani.
Până la 31 martie Departamentul Securității Naționale al Poliției din Hong Kong arestase un total de cel puțin 248 de persoane acuzate de infracțiuni prevăzute de legea securității naționale ori de răzvrătire, o infracțiune politică distinctă, conform revistei ChinaFile publicate de Asia Society și conform Georgetown Center for Asian Law.
Printre arestați se numără publicistul Jimmy Lai, cântăreața pop Denise Ho și numeroși foști politicieni și activiști pro-democrație celebri, relatează The Wall Street Journal.
Autoritățile nu iartă oamenii de rând
Dar autoritățile nu iartă nici oamenii de rând, absenți din paginile presei. Un bărbat de 43 de ani a fost arestat în septembrie deoarece cânta „Glorie Hong Kong-ului” la muzicuță la o acțiune de priveghi dedicată reginei britanice Elizabeth, iar în martie a fost arestată și apoi i s-a refuzat cauțiunea lui Lo Oi-wah, o simplă gospodină care postase același imn online. Ambii sunt inculpați pentru acțiune cu intenție de răzvrătire.
Înainte ca Beijingul să-i impună Hong Kong-ului legea securității naționale, orașul îi comemora pe martirii masacrului din Piața Tiananmen din 1989 prin acțiuni pașnice de priveghi care uneori au atras și peste 100.000 de participanți.
Weekendul trecut, când s-au împlinit 34 de ani de la masacru, poliția din Hong Kong a anunțat opt arestări pentru răzvrătire ori încălcarea ordinii publice.
Presa vorbește însă de zeci de arestați. Oricine ești, oriunde trăiești, agenții Partidului Comunist din Hong Kong te urmăresc și sunt pregătiți să lovească.