De fapt, nu există un sfat universal valabil, care să se aplice pentru toate tipurile de păr, spune Jeffrey Hsu, dermatolog din Illinois. Deoarece fiecare om are un tip de păr diferit, durata între spălări depinde de tipul de păr și, la fel de important, de stilul de viață.

Șamponarea în mod frecvent poate usca părul și îl poate face să pară lipsit de strălucire. Pe de altă parte, spălarea prea rară a fost asociată cu mătreața, mirosul urât al scalpului și alte probleme ale scalpului și părului, potrivit Health.com.

Dermatologii recomandă, în general, ca persoanele cu păr gras să se spele mai des. De asemenea, sfătuiesc persoanele cu păr uscat sau tratat chimic să-l spele mai rar.

Factori care influențează frecvența spălării părului

Cât de des ar trebui să spălați părul depinde de mai mulți factori, inclusiv de tipul de păr și de sănătatea scalpului.

Tipul de păr

Persoanele cu păr gras trebuie să spele mai des. Persoanele cu păr uscat sau tratat chimic ar trebui să facă această operațiune mai rar.

De asemenea, grosimea și textura părului fac o mare diferență. De exemplu, Academia Americană de Dermatologie recomandă persoanelor de culoare să-și spele părul o dată la una-două săptămâni.

Încercați să vă spălați părul mai rar dacă aveți firul ma gros sau foarte ondulat. În schimb, spălați-vă mai des dacă aveți părul fin sau subțire.

După fiecare șampon, folosiți un balsam pe vârfurile părului pentru a întări și hidrata. S-a demonstrat că spălarea frecventă cu șampon și balsam nu dăunează părului.

Vârsta

Vârsta este un alt factor care spune cât de des trebuie să vă spălați pe păr. Scalpul produce mai puțin sebum pe măsură ce îmbătrânim, așa că s-ar putea să nu mai fie nevoie să-l spălați la fel de des ca înainte.

Recomandările pentru copii variază în funcție de vârstă și de nivelul de activitate.

Cum funcționează șamponul

Pentru a înțelege avantajele și dezavantajele șamponării, mai întâi trebuie să știm exact ce face acest produs. Pe scalp, la rădăcinile părului, se află glandele sebacee. Acestea secretă sebum, care protejează părul de uscare.

Din păcate, murdăria și reziduurile de la produsele pentru păr se pot lipi de sebum, iar asta face ca părul să se simtă gras, îngreunat, cu aspect tern.

Agenții de curățare din șampon se numesc surfactanți. Fiecare surfactant funcționează ușor diferit, dar toate atrag uleiul, murdăria sau sebumul. Agenții de curățare ne scapă de murdărie, dar elimină și unele uleiuri care ar putea fi benefice pentru păr. De aceea, balsamul este important pentru a preveni ruperea firelor de păr și apariția vârfurilor despicate.

Sănătatea scalpului

Mătreața, caracterizată prin descuamarea scalpului, este un indiciu că e nevoie să spălați părul mai des.

O spălare mai rară a părului poate determina, de asemenea, creșterea nivelului de sebum al scalpului. Sebumul este o substanță uleioasă produsă de glandele sebacee. Nivelurile mai mari de sebum pot duce la mâncărimi ale scalpului sau dermatită seboreică, o erupție cutanată care se formează pe zonele grase ale corpului și pe scalp.

Luați legătura cu un dermatolog dacă credeți că aveți dermatită seboreică sau dacă nu puteți scăpa de mătreață folosind tratamente la domiciliu, cum ar fi șampoanele pentru mătreață.

Semne că nu vă spălați suficient de des

Iată câteva semne care indică că ar putea fi necesar să vă spălați părul mai des:

  • Păr gras
  • Mătreaţă
  • Mirosul scalpului
  • Murdărie vizibilă în păr

Semne că vă spălați prea des

Iată câteva semne și simptome care ar putea semnala că este timpul să vă șamponați mai puțin

  • Părul uscat sau tern, lipsit de strălucire
  • Păr încrețit
  • Păr fragil
  • Ruperea părului
  • Scalp iritat, uscat sau cu mâncărimi