De fapt, de sute de ani, scandinavii folosesc sauna pentru presupusele beneficii de toxifiere, relaxare și pierdere în greutate.

În cazul unor boli precum viroza, vizitele scurte la saună pot fi benefice, nu şi pentru cei care suferă de angină pectorală, tensiune scăzută, bătăi anormale ale inimii sau stenoză aortică, potrivit Healthline.

Sauna vs. baia de aburi

S-ar putea să vă întrebați care este diferența dintre o saună și o baie de aburi. Ambele sunt folosite cu succes pentru a ajuta transpirația, dar folosesc diferite tipuri de căldură pentru a realiza acest lucru. Saunele folosesc căldura uscată, produsă de o sobă sau de pietre fierbinți, pentru a crește temperatura camerei până la 90,5 ° C cu umiditate foarte scăzută.

Pe de altă parte, baia de aburi implică o căldură umedă și funcționează la temperaturi mai scăzute, de obicei în jur de 43 până la 49 ° C și umiditate de sută la sută.

Beneficiile saunei

Când facem saună, temperatura pielii crește, pulsul crește și el și vasele de sânge se dilată. Acest lucru se întâmplă pe măsură ce inima începe să pompeze mai mult sânge.

În plus, așa cum se știe, începem să transpirăm foarte mult.

Relaxare

Saunele au fost folosite, tradițional, pentru a produce o senzație de relaxare. Pe măsură ce ritmul cardiac crește și vasele de sânge se dilată, există o creștere a fluxului de sânge către piele. Saunele pot îmbunătăți semnificativ circulația sângelui. Totodată, sistemul nervos simpatic devine mai activ pentru a menține un echilibru termic în corp, iar glandele endocrine încep să se implice în acest răspuns.

Reacția corpului nostru la căldură ne poate face mai alerți și mai puțin sensibili la durere. Căldura relaxează mușchii, inclusiv cei de pe față și gât. Acest efect de relaxare este unul dintre cele mai mari beneficii ale saunei. Este de lungă durată și vă poate ajuta și să aveți un somn mai bun.

Mai multă energie

Folosirea unei saune ne poate ajuta să se simțim plini de energie. Deoarece vasele de sânge se relaxează și se dilată, fluxul sanguin crește, iar acest lucru poate ajuta la reducerea tensiunii la nivelul articulațiilor și la ameliorarea durerilor musculare.

Saunele ar putea fi de mare ajutor pentru cei cu dureri cronice și artrită.

Care sunt cele mai mari riscuri

Deshidratarea

Asigurați-vă că beți multă apă înainte și după ce mergeți la saună. Nu petreceți perioade lungi de timp în saună, deoarece cresc riscul de deshidratare. Deshidratarea severă este o urgență medicală. Ar trebui să ieșiți imediat de la saună  dacă:

  • simțiți că aveți amețeli
  • aveți dureri de cap
  • vă este foarte sete

Complicațiile deshidratării severe includ:

  • tensiune arterială scăzută
  • epuizare termică sau insolație
  • insuficiență renală
  • convulsii
  • inconştienţă
  • comă

Evitaţi alcoolul înainte şi în timpul saunei pentru că acesta contribuie la deshidratarea organismului. Dacă aţi băut sau sunteţi mahmuri aşteptaţi să vă treacă şi abia apoi mergeţi la saună.

Pierderea în greutate

Sauna nu este eficientă pentru pierderea în greutate, deoarece singura greutate pierdută este cea fluidă, iar corpul va pune la loc lichidul pierdut imediat ce mâncăm sau bem. Cu alte cuvinte, de îndată ce bem apă, vom pune la loc kilogramele pierdute.

Toxinele

Ficatul și rinichii sunt organele principale responsabile de eliminarea toxinelor din organism. Unele cercetări au demonstrat că transpirația, în timpul unei sesiuni de saună, poate elimina toxinele din corp sau din piele.

Transpirația a fost recomandată ca remediu de detoxifiere în medicina tradițională persană, dar sunt necesare mai multe cercetări. Hidratarea adecvată este importantă pentru ca ficatul și rinichii să funcționeze corect. Asigurați-vă că beți multă apă pentru a reumple lichidele pierdute după folosirea saunei.