Cât de des trebuie să facem duș? Specialiștii avertizează: Nu faceți această greșeală!

duș

SURSA FOTO: Dreamstime

Cât de des trebuie să facem duș? Nu există o regulă de aur pentru cât de des ar trebui să facem duș. Este o decizie care ar trebui să depindă de factori precum nivelul de activitate, starea de sănătate, stilul de viață și preferințele personale.

Dacă vă antrenați des sau aveți o muncă la care vă murdăriți, poate fi necesar să faceți duș zilnic pentru a îndepărta murdăria și transpirația. Persoanele mai puțin active pot avea nevoie de un duș doar de câteva ori pe săptămână, potrivit Health.com.

Deși nu există date clare care să susțină că toată lumea trebuie să facă duș zilnic, la două zile sau la orice alt interval stabilit, dușul regulat este esențial, fiind parte importantă a igienei personale. Dușul ajută să vă mențineți corpul curat prin evitarea infecțiilor bacteriene și fungice care se pot dezvolta pe piele. În plus, ajută la sănătatea mintală.

De aceea, trebuie să luați în considerare factorii de sănătate și stilul de viață.

Când ar trebui să faci duș mai des

Factori precum nivelul de activitate, tipul de piele, clima și sănătatea pot indica frecvența dușurilor. Este posibil să fie nevoie să faceți duș mai des dacă:

Ești activ din punct de vedere fizic

După un antrenament intens sau un job activ, dușul elimină transpirația, murdăria și uleiul (sebumul) care se acumulează pe piele. Așadar, dacă te antrenezi des sau ai un loc de muncă care necesită forță, va trebui să faci duș mai des. Dacă nu puteți face un duș imediat, încercați măcar să vă schimbați hainele. Dacă rămâneți în haine umede și transpirate, crește riscul de infecții bacteriene sau fungice.

Lucrați cu substanțe chimice sau în spitale

Persoanele care lucrează cu substanțe chimice dure sau în spitale ar trebui să facă un duș după fiecare tură pentru a elimina substanțele chimice, bacteriile și virușii pe care le pot transporta pe corp.

Dacă ai tenul gras

Persoanele cu ten gras pot face de un duș o dată pe zi sau o dată la două zile. Asta poate ajuta la spălarea excesului de sebum care înfundă porii.

Ești adolescent

Dușurile zilnice sunt ideale pentru adolescenți, deoarece produc mai mult sebum în timpul pubertății și participă adesea la activități sportive la care transpiră abundent.

Trăiești într-un climat cald

Dacă trăiești într-un climat cald și umed, transpiri mai mult. Dușul des poate ajuta la eliminarea transpirației.

O infecție a pielii

Dacă aveți o infecție a pielii, cum ar fi pecingine (o infecție fungică) sau celulită (o infecție bacteriană), este esențial să păstrați pielea curată și uscată, astfel încât să se poată vindeca. E necesar să faceți duș sau să spălați zona infectată zilnic pentru a o păstra curată.

Dacă faci înot

Germenii se pot răspândi în apă și există riscul de a lua unele boli din bazinele de înot. Acestea provoacă diaree, erupții cutanate și infecții ale urechii. Dușul după înot vă ajută să reduceți riscul de a vă îmbolnăvi.

Sfaturi pentru persoanele în vârstă

Cei care lucrează acasă nu au nevoie de duşuri zilnice. Explicaţia: în casă te afli într-un mediu unde e puţin probabil să intri în contact cu microbi străini. De asemenea, în cazul persoanelor în vârstă, a căror piele este mai uscată, spălatul prea des nu face decât să îi expună şi mai mult microbilor şi bacteriilor, deoarece, în acest fel, spălatul înlătură straturile protectoare ale pielii, spune profesorul de dermatologie Arielle Nagler.

De asemenea, cei care au pielea uscată sau acoperită de eczeme ar trebui să facă duşuri mai scurte şi cu apă mai rece şi să folosească soluţii hidratante imediat după spălat. În cazul copiilor, specialiştii spun că trebuie spălaţi cu săpun o dată sau de două ori pe săptămână (fără a mai pune la socoteală momentele în care trebuie schimbate scutecele).

Odată ce copiii cresc, dermatologii recomandă să facă baie cel puţin o dată sau de două ori pe săptămână. În plus, trebuie să se spele de fiecare dată când se murdăresc sau transpiră.