Cât de des trebuie să facă duș copiii. Specialiștii avertizează: Nu mai faceți această greșeală

Sursa: Dreamstime

Obiceiurile moderne de igienă corporală au contribuit la reducerea frecvenţei multor boli. În ţările dezvoltate, majoritatea oamenilor dispune de apă curentă şi săpun. În aceste condiţii, scopul spălatului nu mai ţine efectiv de prevenirea bolilor, ci are un rol mai degrabă estetic: acela de a arăta şi a mirosi bine. Un duș cu apă rece ca gheața poate fi inconfortabil, dar, în același timp, revigorant.

Acest lucru se datorează faptului că apa care este mai rece decât temperatura naturală a corpului îl determină să lucreze puțin mai mult pentru a-și menține temperatura optimă.

Dar cât de des ar trebui să facă duș copiii? Un medic pediatru din SUA vine cu explicațiile necesare pentru Purenow.

Conform medicului Krupa Playforth, frecvența dușurilor variază, printre altele, în funcție de vârsta micuților.

Preșcolari cu vârste între 3 și 4 ani

Majoritatea copiilor care au această vârstă fac mai curând baie, decât duș. În cele mai multe cazuri, spălatul de două până la trei ori pe săptămână este suficient, spune experta. Copiii mai mici, care merg la grădiniță, pot beneficia de o baie zilnică, cu condiția ca pielea lor delicată să tolereze săpunul și chiar apa.

Copiii cu vârste între 5 și 9 ani

În general, abia la vârsta de cinci ani sau peste, copiii încep să facă duș. Dr. Playforth spune că majoritatea copiilor are nevoie de o anumită supraveghere până la vârsta de 7 sau 8 ani, moment în care „mulți sunt capabili să poarte povara unei băi pe cont propriu, în funcție de maturitatea lor și de cât de multă încredere aveți în ei”.

După vârsta de 8 ani, copiii se pot descurca mai bine și preferă să facă baie singuri. Potrivit expertei, majoritatea copiilor din această grupă de vârstă ar trebui să facă baie sau duș de cel puțin două ori pe săptămână, „în special dacă au înotat, au folosit  creme de protecție solară, dacă sunt murdari sau foarte transpirați”.

Copiii cu vârste între 10 și 12 ani

Mulți copii din această categorie de vârstă încep deja să se îndrepte spre pubertate. Asta înseamnă adesea că încep să-și dorească mai multă intimitate în timpul băii, dezvoltând și un miros corporal mai înțepător.

”Din acest motiv, copiii din acest grup trebuie să discute cu părinții despre importanța spălatului”, crede medicul. În ceea ce privește frecvența, există o mare variabilitate pentru această grupă de vârstă.

Medicul pediatru recomandă părinților să urmeze aceleași îndrumări ca și pentru copiii mai mici (adică de două ori pe săptămână, cel puțin) dacă adolescentul nu se apropie de pubertate, în timp ce adolescenții mai mari ar trebui încurajați să facă dușuri zilnice.

Adolescenții cu vârsta de peste 13 ani

Până să ajungă la adolescență, un copil este capabil să își gestioneze propria igienă. Cu toate acestea, „mulți adolescenți au nevoie să li se aducă aminte constant că trebuie să facă duș, mai ales în școala gimnazială”, spune dr. Playforth.

Ea recomandă adolescenților să facă duș în fiecare zi și să se spele pe față de mai multe ori pe zi. „Schimbările hormonale din această perioadă pot duce la acnee, mirosuri corporale și sensibilitate crescută la murdărie și la factorii declanșatori ai mediului”, explică ea.

Dermatologii spun că dușul este un ingredient anti-îmbătrânire, fiind considerat cel mai bun mod de a avea o piele superbă. ”Mai mult timp petrecut la duș nu înseamnă mai curat”, spune medicul, ceea ce înseamnă că, dacă stăm mai multe minute în cabina de duș ar putea, de fapt, să provoace anumite daune pielii.

„Când vine vorba de durata unui duș, se recomandă, în general, ca persoanele să își limiteze dușurile între 10 până la 15 minute”, susținea ea.