Doctorul Hannah Kopelman spune că oamenii pot sări câteva zile peste duș atâta timp cât continuă să-și spele fața, axilele și zonele inghinale, potrivit Parade.com.

Ce se întâmplă cu corpul tău dacă faci duș în fiecare zi

Pentru mulți oameni, dușul o dată la două zile sau la câteva zile este perfect pentru sănătatea pielii.

În primul rând, pielea este cel mai mare organ din corpul uman. Similar cu intestinul, pielea conține și un microbiom cu milioane de bacterii, ciuperci și viruși. Aceste microorganisme au dezvoltat o relație simbiotică cu noi – ele apără organismul împotriva germenilor dăunători.

Această alianță reciprocă se destramă atunci când curățați aceste microorganisme în fiecare zi. Spălarea excesivă, în special cu săpunuri dure sau apă fierbinte, îndepărtează uleiurile naturale care ajută la blocarea umidității și la hidratarea barierei pielii. Majoritatea săpunurilor au un pH de 9 până la 10, iar microbiomul pielii are un pH de 4,5 până la 5,5. Folosirea excesivă a săpunurilor cu pH ridicat afectează mediul natural acid al pielii, creând un efect de deshidratare care modifică diversitatea bacteriană.

Cât de des ar trebui să facem duș

„Se recomandă, în general, ca persoanele să facă duș o dată la două-trei zile. Acest lucru poate varia în funcție de stilul de viață și de preferințele personale”, afirmă Kopelman.

De exemplu, cei care fac des exerciții fizice sau trăiesc în zone calde și umede ar trebui să facă duș de două ori pe zi pentru a menține o bună igienă. Pe de altă parte, persoanele cu o piele uscată ar trebui să evite dușul prea des, deoarece așa se pot elimina uleiurile naturale ale pielii.

Cu ce apă trebuie să facem duș

Dacă faceți un duș de doar cinci minute, dar care este atât de fierbinte încât pielea se înroșește, riscați să compromiteți și calitatea dușului.

„Temperatura apei poate afecta sănătatea pielii”, spune el, adăugând că, în timp ce apa fierbinte poate provoca iritații, „apa rece poate duce la constricția vaselor de sânge și la un aspect tern al pielii”. Cea mai bună soluție? Un duș scurt, cu apă nici prea fierbinte nici prea rece.

„Ideal ar fi să folosiți apă călduță atunci când faceți duș pentru a menține echilibrul natural al pielii”, spune medicul.

Cât trebuie să stăm în duș

Dermatologii spun că dușul este un ingredient anti-îmbătrânire, fiind considerat de specialiști cel mai bun mod de a avea o piele superbă.

”Mai mult timp petrecut la duș nu înseamnă mai curat”, subliniază el, ceea ce înseamnă că, dacă stăm mai multe minute în cabina de duș, acest lucru poate duce la anumite daune pielii.

„Când vine vorba de durata unui duș, se recomandă, în general, ca persoanele să își limiteze dușurile între 10 până la 15 minute”, spune el.

Expunerea prelungită la apă poate îndepărta din piele uleiurile sale naturale, ducând la uscăciunea dermei și iritație. În plus, dacă ținem cont de cantitatea de apă folosită în timpul dușului, folosirea timp de 10 minute sau mai puțin este cea mai bună practică.

Dacă preferați să faceți un duș rapid de trei – cinci minute, aceasta poate asigura o curățare de calitate, dacă vă asigurați că oferiți pielii și scalpului produsele adecvate.