Ce se întâmplă dacă faci duș prea des
Cel puțin așa susțin medicii specializați în practici anti-îmbătrânire și medicină regenerativă. Potrivit acestora, frecvenţa duşurilor depinde de mai mulţi factori care ţin de activităţile zilnice, tipul de piele, vârstă dar și de unele afecțiuni dermatologice, potrivit Cheddar.com.
Pielea are un strat protector de sebum și un echilibru de bacterii „bune” care vă ajută să o protejați de uscăciune și germeni.
Dacă o curățați prea des, în special cu săpunuri dure și cu o frecare mai intensă, puteți îndepărta acest strat, ceea ce duce la piele uscată, iritată și mâncărime. De asemenea, poate provoca crăpături în piele, care permit germenilor și alergenilor să treacă prin infecții ale pielii sau chiar să provoace reacții alergice.
În plus, sistemul imunitar al corpului are nevoie de o anumită stimulare din partea germenilor, inclusiv a celor care trăiesc pe piele. Dacă îi curățați prea des, corpul nu va putea să producă anticorpii care protejează împotriva lor.
Săpunurile antibacteriene complică și mai mult lucrurile, prin distrugerea protecției bacteriene naturale împotriva mai multor germeni infecțioși de pe piele, care sunt mai greu de tratat. Acest lucru poate face o difereță mai mare la copii, pe măsură ce corpul lor se dezvoltă. De aceea, unii pediatri și medici dermatologi recomandă să nu se facă baie zilnic copiilor.
Cât trebuie să dureze cel mai sănătos duș
Dermatologii spun că dușul este un ingredient anti-îmbătrânire, fiind considerat de specialiști cel mai bun mod de a avea o piele superbă.
„Mai mult timp petrecut la duș nu înseamnă mai curat”, spune dr. Stephen Barrios.
Așadar, dacă stăm mai multe minute în cabina de duș asta ar putea să provoace anumite daune pielii.
„Când vine vorba de durata unui duș, în general e bine să ca acestea să dureze între 10 până la 15 minute”, spune el.
„Acest lucru se datorează faptului că expunerea prelungită la apă poate îndepărta din piele uleiurile sale naturale, ducând la uscăciunea dermei și iritație”, susține el.
Ce se întâmplă când nu faci duș foarte des
Cea mai mare problemă, pe care o vor simți mai ales cei din jurul vostru, va fi mirosul. Dar există și unele probleme de sănătate care pot apărea. Acumularea de uleiuri poate provoca o acumulare a bacteriilor, care cauzează acneea. Murdăria și pielea moartă vor dude la înfundarea porilor.
Concluzia: dușurile prea rare ar putea însemna mai multe coșuri. Acumularea de uleiuri poate cauza și alte probleme ale pielii: descuamarea pielii de pe scalp (mătreață) și apariția afecțiunilor pielii, cum ar fi eczema.
Câte dușuri ar trebui să faci pe săptămână
Nu există un răspuns clar la această întrebare. Mulți medici spun că un duș zilnic este suficient pentru majoritatea oamenilor. În schimb, pentru alții, un duș de două până la trei ori pe săptămână este suficient pentru sănătate. Depinde de stilul de viață al fiecăruia. O persoană care petrece ore întregi sub soarele fierbinte, lucrând în curte, alergând sau mergând cu bicicleta, va trebui să facă un duș mai des decât cineva care stă în interior.
Există și alți factori. Dacă aveți anumite alergii sau pielea grasă, poate fi o idee bună să faceți duș mai des. Pe de altă parte, ar putea fi mai bine ca persoanele cu anumite afecțiuni ale pielii să reeducă numărul dușurilor.