Cât de des trebuie să faci duş, de fapt? Greşeala pe care o fac extrem de mulţi oameni!

dus

SURSA FOTO: Dreamstime

Greşeala pe care o fac extrem de mulţi oameni! Deși majoritatea oamenilor consideră că persoanele cu o bună igienă se spală zilnic, dermatologii susțin că dușurile zilnice afectează grav pielea.

Cât de des trebuie să faci duş

Cât de des trebuie să faci duş. E de la sine înțeles că îmbăierea regulată este o necesitate când vine vorba de menținerea unei bune igiene. Beneficiile dușului depășesc simpla îndepărtare a murdăriei, transpirației, celulelor moarte ale pielii și resturilor.

Dușul poate stimula circulația și poate îmbunătăți funcția imunitară, poate ușura durerile, îmbunătățește somnul și reduce oboseala. Poate avea un efect pozitiv asupra sănătății creierului, învățării și memoriei.

După cum poate spune oricine care a făcut  un duș reconfortant după o zi proastă, există beneficii clare pentru sănătatea mintală. Dușul ne poate crește stima de sine, reduce anxietatea și poate calma stresul, scrie Vogue.

Dușul prea lung sau prea des poate perturba microbiomul

De altfel, experții spun că dușul prea lung sau prea des poate perturba microbiomul. Obiceiurile moderne de igienă corporală au contribuit la reducerea frecvenţei multor boli. În ţările dezvoltate, oamenii au apă curentă şi săpun.

În aceste condiţii, scopul spălatului nu mai ţine efectiv de prevenirea bolilor, ci are un rol mai degrabă estetic: acela de a arăta şi a mirosi bine.

„Când vine vorba de durata unui duș, se recomandă, în general, ca persoanele să își limiteze dușurile între 10 până la 15 minute”, spune medicul Deanne Robinson.

Expunerea prelungită la apă poate îndepărta din piele uleiurile sale naturale

„Acest lucru se datorează faptului că expunerea prelungită la apă poate îndepărta din piele uleiurile sale naturale, ducând la uscăciunea dermei și iritație”, susține el.

În plus, dacă ținem cont de cantitatea de apă folosită în timpul dușului, folosirea ei timp de 10 minute sau mai puțin este cea mai bună practică.

Conform Calculatorului de amprentă a apei, un duș de 10 minute folosește aproximativ 25 de galoane de apă, adică multă apă va fi irosită degeaba”, afirmă medicul.

Dr. Joana Turegano este de acord.

„Cred că dușul de trei până la patru ori pe săptămână este suficient pentru majoritatea oamenilor”, spune ea. „Începem să vedem mai multe probleme cu pielea uscată sau iritată atunci când dușul are loc mai des decât o dată pe zi”.

Ea spune că acest lucru este valabil mai ales pentru cei cu pielea deja uscată sau predispusă la eczeme.

În plus, dușul prea des poate duce la probleme cu sănătatea scalpului.

„Dacă cineva este predispus la mătreață sau păr gras sau are probleme cu căderea părului, recomand să se spele o dată la două zile sau chiar zilnic”, spune ea.

Dacă aveți de-a face cu mătreață sau dermatită seboreică, ar trebui să vă spălați părul cel puțin o dată pe săptămână.

Nici prea fierbinte, nici prea lung

Când vine vorba de temperatura și durata dușului, este ideal să folosiți apă călduță, timp de 15 minute.

Cu cât dușul este mai lung și mai fierbinte, cu atât se elimină mai mult ulei și umiditate din piele – și cu atât mai mult există riscul apariției unor eczeme și  mâncărimi.

„Știu, nu este distractiv”, spune dr. Turegano, „dar este ideal pentru a preveni pielea uscată și a reduce apariția eczemelor”, subliniază ea.

SURSA FOTO: Dreamstime

Evitați săpunurile dure care conțin agenți tensioactivi

Dacă nu aveți pielea sensibilă și nu suferiți de alte probleme ale pielii, puteți face, ocazional, un duș lung și fierbinte, dar asigurați-vă că alegeți cu înțelepciune produsele.

Dermatologul Marisa Garshick recomandă evitarea săpunurilor dure, care conțin agenți tensioactivi precum stearat de sodiu, precum și scruburile abrazive și parfumurile grele, care perturbă bariera pielii.

Ea recomandă produse de curățare corporale hidratante, care nu îndepărtează uleiurile naturale ale pielii. Și nu vă zgârciți cu îngrijirea pielii după duș:

  • uscați-o ușor cu un prosop, în loc să frecați
  • asigurați-vă că aplicați și o loțiune de corp hidratantă.