Problema este că tot ce înseamnă bacterii, celule moarte ale pielii și chiar diverși microbi ajung pe pernele pe care punem capul. Un studiu din 2019 a constatat că 30 la sută din greutatea unei perne, după doi ani de utilizare, este alcătuită din piele moartă, bacterii și acarieni care pot provoca reacții alergice persoanelor mai sensibile, potrivit Howstuffworks.
De asemenea, mulți oameni ajung să se plângă de erupții cutanate, deoarece saliva, transpirația și uleiurile de corp ajung în pernă. Expunerea repetată la aceste substanțe poate irita grav pielea sensibilă!
Dacă nu aveți obiceiul, acum este timpul să învățați să spălați pernele. Din fericire, este destul de ușor de făcut dacă urmați câțiva pași simpli.
Cât de des trebuie spălate pernele
Perna pe care dormim poate adăposti acarieni de praf, care, pe timpul verii, se acumulează de la o zi la alta, spune dermatologul Deirdre Hooper. Este indicat să spălați pernele la fiecare trei luni pentru a reduce acumularea de acarieni și umiditatea acumulată, sugerează dr. Hooper.
Nu trebuie să spălați pernele la fel de des ca fețele de pernă, care acționează ca o barieră și ar trebui schimbate săptămânal. Reîmprospătarea pernelor poate fi o idee bună și din motive de ordin estetic.
Vara transpirăm mai mult, iar pernele sunt pline de pete galbene, de transpirație; mineralele din transpirație sunt responsabile de aceste pete. Dr. Hooper spune că nu există niciun pericol, dar, din motive estetice, e bine să scăpați de ele.
Cum se spală pernele
Spălarea pernelor depinde de materialul din care sunt făcute. Folosirea mașinii de spălat și a uscătorului funcționează și pentru pernele umplute cu pene de puf și pentru cele din fibre sintetice.
Înainte de orice, citiți și urmați toate instrucțiunile de pe etichetele de îngrijire, care oferă instrucțiuni specifice despre cum ar trebui curățate. Cu toate acestea, pernele din puf au nevoie de „puțină îngrijire suplimentară” pentru a le menține forma.
Cum se spală perna din latex sau cu spumă de memorie
Care este perna pe care ar trebui să o spălați de mână? „Dacă ai o pernă din latex sau din spumă cu memorie, nu trebuie pusă în mașina de spălat, deoarece se va dezintegra, mai ales dacă o pui în uscător”, spune experta Joanne Ra.
Praful din casă conține numeroși alergeni care ajung și pe lenjeria de pat. Acarienii de praf nu se pot vedea cu ochiul liber, dar există în lenjeria care acoperă patul, pe perne, saltele și pilote. Pe lângă alergeni, transpirația, saliva, uleiurile corporale, celule moarte ale pielii, părul animalelor de companie și chiar fluidele corporale, toate ajung în lenjeria de pat și în perne, punându-ne sănătatea în pericol.
Cum se spală lenjeria de pat
Înainte de a spăla un set de lenjerie de pat, citiți instrucțiunile de spălare. Aceste informații sunt deosebit de importante pentru cearșafurile din satin, cearșafurile de bambus sau lenjeria de pat din in, care pot avea instrucțiuni de spălare diferite față de cearșafurile din bumbac sau microfibră.
Majoritatea lenjeriilor de pat se spală la mașină. Cearșafurile din bumbac și in sunt ușor de spălat, în timp ce mătasea și satinul sunt mai pretențioase, necesitând temperaturi scăzute și cicluri lente de centrifugare. Petele de cafea, de fructe sau de machiaj sunt de obicei greu de scos.
Înainte de a băga lenjeria în mașină, puneți pe pete o soluție din detergent de vase și apă sau un amestec de bicarbonat de sodiu și apă și lăsați să acționeze câteva minute.