Un horticultor din Marea Britanie spune cât de des ar trebui să udăm grădina pentru ca florile să dureze cât mai mult, potrivit site-ului marthastewart.com
Nicio plantă nu poate supraviețui fără apă. Dar nu toate au aceleași nevoi și tocmai din acest motiv se poate spune că irigarea grădinii este influențată în mare măsură de nevoile plantelor.
Cantitatea de apă de care au nevoie florile variază în funcție de regiune și de tipul de plantă.
Horticultorul Kip McConnell susține că nu există o rețetă unică. Iar cantitatea de apă de care au nevoie florile variază în funcție de regiune și de tipul de plantă. „Pentru a ști cât de des trebuie să udați grădina de flori este important să cunoașteți clima locală”, spune McConnell.
Pe lângă clima locală, următorul factor care trebuie luat în considerare este cantitate de apă de care au nevoie plantele. Potrivit lui McConnell, este important să înțelegeți dacă aveți plante care suportă seceta sau dacă, din contră, preferă un sol umed, deoarece unele flori pot avea nevoie de mai puțină apă decât altele.
Umiditatea trebuie să se păstreze constantă
O altă regulă legată de udarea corectă a plantelor este aceea ca umiditatea să se păstreze constantă. Supravegherea permanentă joaca un rol deosebit în îndeplinirea acestui deziderat.
Udarea trebuie urmată de o uscare ușoară a solului înainte de urmatoarea udare. Acest lucru ajută la creșterea rădăcinilor și la evitatarea riscului de putrezire.
Asigurați-vă că grădina este udată săptămânal
Dacă nu sunteți sigur de nevoile exacte ale florilor, McConnell spune că oricum, grădina trebuie udată săptămânal, dar nu uitați să țineți cont de zilele ploioase. Dacă săptămâna este mai călduroasă, ar putea fi necesară mai multă apă.
„În zilele deosebit de calde și însorite, plantele simt nevoia de mai multă apă, la fel ca și noi! Dacă solul se usucă prea mult, planta este deja deshidratată și trebuie să udată rapid pentru a vă asigura că solul este umed”, spune McConnell. „Dacă plouă mai mult decât de obicei, puteți să le udați mai rar”.
Udați grădina dimineața! Sau seara! Niciodată la prânz
Dimineața este cel mai bun moment al zilei pentru a uda grădina, explică McConnell, deoarece apa are timp să se absoarbă înainte de răsăritul soarelui, permițând plantelor să rețină mai multă umiditate. „De asemenea, oferă frunzelor mai mult timp să se usuce. Dacă dimineața nu este posibil să faceți asta, și udarea ei seara, după asfințit, este bună”, spune el.
Dacă însă algeți să udați grădina noaptea, apa se va infiltra în solul din jurul rădăcinilor și pe frunze, ceea ce ar putea duce la putrezirea lor. Nici să nu vă gândiți să udați florile din grădină la prânz sau după-amiaza. „Soarele de după-amiază devine fierbinte, mai ales vara și potae face ca apa să se evapore”, spune McConnell.
Unele plante, în special cele cu frunze pufoase, se ard mai ușor sub razele soarelui dacă rămâne apă pe ele. Picăturile de apă acționează ca niște mici lupe și astfel frunzele se pot arde. Chiar dacă frunzele plantei sunt lucioase, este bine să udați doar solul. Frunzele ude pot face mucegai și alte boli.
Un debit mare de apă nu este neapărat mai bun. Udatul ideal este cel în etape, pentru că apa are nevoie de câteva minute pentru a se infiltra în sol. Se recomandă udarea plantelor cu cantități moderate de apă, la intervale de 10 minute. Grădina ar trebui udată cu stropitoarea sau cu furtunul cu un debit mic.