Cu toate acestea, există câteva greșeli comune de udare a grădinii, pe care le fac mulți și care pot dăuna sănătății unei plante. Nicio plantă nu poate supraviețui fără apă.
Dar nu toate au aceleași nevoi și tocmai din acest motiv se poate spune că irigarea grădinii este influențată în mare măsură de nevoile plantelor. Cantitatea de apă de care au nevoie florile variază în funcție de regiune și de tipul de plantă.
Cunoscând cele mai bune modalități de udare și de câtă apă are nevoie fiecare plantă, veți putea să creați un regim de udare mai bun și mai eficient. Iată care sunt cele mai frecvente greșeli de udare a grădinii, ce probleme pot provoca și cum să le evitați. Fie că udați florile din ghiveci, fie grădina de legume, evitați greșelile de mai jos.
Udarea în exces a plantelor
Udarea excesivă se face, adesea, din dorința de a menține plantele sănătoase, însă asta poate cauza unele probleme. Poate duce la putrezirea rădăcinilor, deoarece excesul de umiditate poate sufoca rădăcinile, ajutând la apariția bolilor fungice.
Udarea excesivă provoacă o creștere slabă și stresează plantele, făcându-le mai susceptibile la dăunători și boli. Plantele pot avea semne de ofilire, frunze uscate, tulpini căzute, frunze veștede.
Umiditatea trebuie să fie constantă
O altă regulă legată de udarea corectă a plantelor este aceea ca umiditatea să se păstreze constantă. Supravegherea permanentă joacă un rol deosebit în îndeplinirea acestui deziderat. Udarea trebuie urmată de o uscare ușoară a solului înainte de următoarea udare.
Acest lucru ajută la creșterea rădăcinilor și la evitarea riscului de putrezire. Dacă nu sunteți sigur de nevoile exacte ale florilor, specialiștii recomandă ca grădina să fie udată săptămânal, dar nu uitați să țineți cont de zilele ploioase. Dacă săptămâna este mai călduroasă, ar putea fi necesară mai multă apă.
Udăm grădina atunci când nu trebuie
Există momente mai bune și mai proaste ale zilei pentru a uda plantele. Grădinarii începători cred că cel mai bun moment este atunci când plantele au cea mai mare nevoie, când temperaturile sunt foarte ridicate. În realitate, udarea grădinii în miezul zilei este ineficientă.
Dacă udați sub căldura soarelui amiezii sau a după-amiezii, cea mai mare parte a apei se poate evapora înainte să ajungă la rădăcinile plantei. Udarea în plin soare poate arde frunzele. Cel mai bun moment al zilei pentru udare este dimineața, când temperaturile sunt mai scăzute, deoarece oferă timp suficient pentru ca apa să intre în pământ.
Nu faceți mulcirea
Mulcirea este o sarcină importantă. Materialele obișnuite de mulcire includ compost, mucegai de frunze, scoarță mărunțită. Mulcirea ajută pământul să rețină umiditatea.
Răspândirea unui strat de mulci după udarea temeinică poate reduce evaporarea, ajută la menținerea unei temperaturi mai scăzute și la menținerea umidității în pământ pentru o perioadă mai lungă, astfel încât plantele să poată profita de ea.
Nu folosiți apa de ploaie
Deși nu e întotdeauna posibil, este mai bine să udați plantele cu apă naturală, de ploaie, decât cu apa de la robinet. Apa de ploaie este o resursă naturală, fără substanțe chimice, benefică plantelor. Apa de ploaie are un pH bun pentru majoritatea plantelor din grădină și se recomandă să colectați cât mai multă.
În schimb, de la robinet poate conține substanțe chimice precum clor și fluor, care pot fi dăunătoare și pot crește pH-ul solului. Dacă folosiți apă de la robinet pentru plante, încercați să o lăsați să stea peste noapte, deoarece acest lucru poate ajuta clorul să se disipeze.