Când ar trebui să udați grădina de legume

Rețineți că programul de udare depinde mult de tipul solului, temperatură, precipitații și  de soiurile de legume cultivate

Cel mai bun mod de a determina dacă este timpul să udați grădina de legume este să verificați starea solului. Folosiți o cazma sau o mistrie pentru a săpa o groapă de aproximativ 3 cm adâncime, pentru a observa pământul. Dacă este uscat la o adâncime de 3 centimetri, atunci e timpul să udăm, potrivit specialiștilor citați de The Spruce.

Folosiți un contor pentru umiditatea solului

Există contoare electronice de umiditate a solului care vă pot ajuta să stabiliți mai bine dacă solul are nevoie de apă.

Când ar trebui udată

Cel mai bun moment pentru a uda grădina de legume este dimineața devreme, când temperaturile sunt mai reci și evaporarea umidității este mai lentă. Udarea la prima oră a zilei permite frunzelor să se usuce rapid, pe măsură ce temperaturile cresc, prevenind  apariția bolilor.

Nu e o idee bună să aștepți ploaia sau ca legumele să înceapă să aibă frunze ofilite. Dacă plantele sunt lăsate să se ofilească, le va fi din ce în ce mai greu să se refacă și să redevină sănătoase.

Udați grădina cât mai curând posibil, chiar dacă este după-amiaza târziu sau seara.

Modul corect de a uda grădina de legume

Cel mai bun mod de a uda grădina de legume este cu ajutorul unui furtun de înmuiere sau de picurare. În acest fel, apa este direcționată lent către rădăcinile plantelor.

Ritmul lent și constant al distribuției apei permite solului să absoarbă umiditatea, împiedică scurgerea rapidă și ajută planta să dezvolte un sistem puternic la rădăcină.

roșii grădină
SURSA FOTO: Dreamstime

Dacă udați cu un furtun, reduceți volumul apei astfel încât să curgă lent. Fluxurile de apă de înaltă presiune pot fi prea puternice, așa că direcționați furtunul sau duza de pulverizare la baza plantelor.

Evitați, pe cât posibil, aspersoarele, care pot lăsa frunzele umede prea mult timp și pot provoca boli.

Indiferent de metoda de udare pe care o utilizați, este important să monitorizați cantitatea de apă. Un contor de apă este cea mai bună metodă de măsurare.

Cum să țineți cont de ploaie

Fiecare grădinar are nevoie de un pluviometru, astfel încât să știe câtă apă a primit grădina în mod natural. Goliți pluviometrul după fiecare ploaie, și păstrați o evidență, astfel încât să știți când să faceți irigarea.

Deoarece solul nisipos se usucă mai repede decât solul argilos greu, pe lângă monitorizarea cantităților de precipitații, ar trebui să verificați umiditatea solului, înainte de a adăuga apă suplimentară.

7 semne că udați grădina prea mult

Rădăcini expuse. Dacă rădăcinile plantei sunt expuse, aplicați prea multă apă și cu multă forță și spălați solul.

Băltirea apei. Dacă apa băltește sau pământul este încă umed la o oră după udare, udați prea des.

Pământ mucegăit. Dacă nu ați fost atent la cantitățile de precipitații, solul poate începe să se mucegăiască. Dacă se întâmplă acest lucru, îndepărtați solul afectat și asigurați-vă că grădina are șansa să se usuce.

Plante ofilite, aproape moarte. Răsadurile sunt deosebit de sensibile la „amortizarea” unei ciuperci care se dezvoltă atunci când primesc prea multă apă. Plantele pot muri și din cauza rădăcinilor ude și putrezite.

Produse cu gust fad. În timp ce majoritatea legumelor conțin 80 până la 90% apă, udarea excesivă adaugă prea multă umiditate și diluează aroma

Culturi rădăcinoase moi. Cartofii, ceapa, sfecla, dovleceii de iarnă și alte legume rădăcinoase pot putrezi în sol și vor deveni moi dacă conțin prea multă apă.

Frunziș bolnav. Udarea excesivă pot provoca boli foliare care pot reduce producția de legume.