Postul Paștelui nu a influențat major apetitul românilor pentru carne, doar 20% dintre comenzile zilnice actuale fiind pentru meniuri vegetariene, specifice postului, în timp ce preparatele din carne au generat 80% din comenzi, reiese din datele platformei de comenzi de mâncare foodpanda.
Când vine vorba de o masă de prânz, de exemplu, servită de cele mai multe ori la birou, felurile cu carne clasice, se dovedesc a fi cele mai la îndemână. Potrivit reprezentanților foodpanda, puiul conduce în topul preferințelor ”carnivore”, generând 34 % din comenzile zilnice specifice pentru feluri de mâncare din carne, urmat de porc cu 27% și de vită cu 22%.
Deși recunoscute ca fiind mai sănătoase, mancărurile pe bază de curcan și de pește sunt printre cele mai puțin comandate, peștele generând 13% din comenzile foodpanda pentru meniuri din carne, în timp ce curcanul doar 3%. În ce privește garniturile preferate pentru tipurile de carne, combinațiile tradiționale precum porcul cu cartofi prăjiți, puiul cu cartofi natur sau peștele cu orez sunt cele mai comandate pe platforma foodpanda.
”Să asiguri aportul de proteine”
Pe de altă parte, atunci când ții post, este foarte important să asiguri aportul de proteine. “Pentru aceasta nu este nevoie să urmăm un plan strict de combinare a alimentelor, ci să adoptăm o dietă diversificată şi cât mai bogată în alimente naturale. Pentru a acoperi necesarul zilnic de proteine, trebuie să consumăm, în post, linte, năut, mazăre, tofu şi tempeh, migdale şi nuci, spanac şi broccoli, orez integral, quinoa şi cereale integrale neprocesate – ovăz, secară precum şi mei, hrişca, amaranth. Proteine mai găsim şi în derivatele acestor produse – lapte de soia, de migdale“, spune Cori Grămescu (nutriţionist).
Apoi, este foarte important consumul ridicat de legume, care ar trebui să reprezinte baza alimentaţiei în post. Cori Grămescu mai spune că produsele ultra-procesate de post ar trebui scoase din alimentaţia de post, așa cum sunt unele pate-uri de soia, crenvuşti de soia, caşcavalul vegetal şi altele.